Yksityisestä pilvestä on hyötyä myös kehitystöissäOhjelmistojen kehitystoiminnassa virtuaalikoneiden käytön hyödyt ovat jo laajasti tunnettuja. Kyseessä on kuitenkin usein kehittäjän omassa työpöytäkoneessa ajettava virtualisointiratkaisu (kuin esim. VMware Workstation tai VirtualBox). Nykyään useissa yrityksissä on myös omat keskitetyt virtualisointiympäristöt (esim. VMware vSphere tai avoimeen lähdekoodiin perustuva Eucalyptus), eli eräänlaiset yksityiset pilvet, joissa voi ajaa virtuaalikoneita.

Mitä syitä kehittäjälle on suosia yksityistä pilveä, jos sellaista on tarjolla?

Yksityisen pilven hyödyt

  • Yksityisessä pilvessä on todennäköisesti tehokkaammat laskentaresurssit kuin yksittäisen käyttäjän työpöytäkoneessa: muistimäärä, tallennustila ja laskentakyky on todennäköisesti suurempi yksityisen pilven palvelimissa.
  • Yksityinen pilvi vähentää työpöytäkoneen kuormittumista: kun työpöytäkoneella alkaa olla virtuaalikoneita enemmän kuin pari, se voi tehdä isäntäkäyttöjärjestelmästä niin hitaan, että kehittäjän tuottavuus pienenee kun joutuu odottamaan yksinkertaisiakin operaatioita. Pahimmassa tapauksessa työpöytäkone onnistuu jumittumaan kokonaan, jos vahingossa käynnistää liian monta virtuaalikonetta samanaikaisesti.
  • Yksityisessä pilvessa voi ajaa moninkertaisesti enemmän virtuaalikoneita rinnakkaisesti kuin työpöytäkoneella, jossa kehittäjä on rajoittunut pariin kerrallaan (usein johtuen rajoitetusta muistimäärästä). Yhtäaikainen ajaminen säästää vaivaa ja tehostaa työtä kun ei tarvitse sammuttaa muita koneita käynnistääkseen uuden.
  • Virtuaalikoneet yksityisessä pilvessä jatkavat ajamista myös kun työpöytäkone ei ole käynnissä. Eli ne eivät ole ollenkaan riippuvaisia kehittäjän työpöytäkoneesta. Tämä johtaa myös helpompaan virtuaalikoneiden jakamiseen kehittäjien välissä.

Hyvältä kuulostaa. Onko huonoja puolia?

Yksityisen pilven haitat

  • Koska yksityinen pilvi on verkossa, se vaatii verkkoyhteyden kehittäjän työpöytäkoneelta. Pääsy on vaikea kun verkkoyhteys ei ole saatavilla/ei toimi/takkuilee. Lisäksi mahdollisesti ei ole pääsyä yrityksen ulkopuolelta. Vertauksena työpöytäkoneella ajettava virtualisointiratkaisu toimii aina kun työpöytäkoneessa on virtaa.
  • Yksityisen pilven rauta- ja ohjelmistolisenssikustannukset tuovat todennäköisesti huomattavasti suuremman kertamenon, kuin työpöytäympäristöön perustuva virtualisointiratkaisu joka voi maksaa alle sata euroa per käyttäjä.

Mutta jos olet yrityksessä jossa yksityinen pilvi on jo hankittu, ja käytät jo virtualisointia työpöytäkoneellasi: ota ihmeessa yksityisen pilven hyödyt irti myös kehitystyössä.

Tämän artikkelin on kirjoittanut Markus Holmberg  ja sitä ovat sittemmin muokanneet muut Codenton työntekijät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *