Pilviseikkailu 2010Eilen keskiviikkona Codenton aamiaistapahtuman aiheena oli sisäinen pilvi. Puhujina oli toimitusjohtaja Mårten Mickos Eucalyptus Systemsiltä, joka kertoi miten sisäinen pilvi tehdään, ja teknologiajohtaja Santeri Kangas F-Securelta, joka kertoi miksi (sisäinen) pilvi halutaan. Lisäksi oma väki piti pienet alku- ja loppusanat.

Eucalyptuksen mahdollisuudet

Mårten käsitteli melko laveasti ja pintapuolisesti Eucalyptuksen toimintakenttää ja tuotteen mahdollisuuksia. Läpi käytiin sisäisen pilven tarkoitus, syyt pilven käytön puolesta, sitä vastaan, SaaS/PaaS/IaaS-pinojen erilaisuus eri historiallisista lähteistä johtuen jne. Ja tietysti miksi Eucalyptus on paras ratkaisu privaattipilveen: hyvä elastisuus, avoin koodi, standardi-API, hypervisor-riippumattomuus, konffattavuus.

Kiinnostavimpina asioina pisti korvaan perustelut sille miksi Eucalyptus käyttää AWS:n kontrollirajapintoja. Sen lisäksi, että ne ovat hyvin suunniteltuja ja toimivia, on oleellista, että ne ovat Eucalyptuksessa ja AWS:ssa samat. Näin helpotetaan hybridipilven pystyttämistä, jossa peruskuorman tuottaa oma privaattipilvi, ja ylikuorman syntyessä se tuotetaan Amazonilla. Tällaisia hybridipilviä ei vielä kauheasti maailmalla tunneta, mutta niiden mahdollisuudet kustannusten säästössä ovat siinä määrin ilmeiset, että tilanne korjaantunee nopeasti itsestään.

Sivulauseessa julkistui myös Codenton uusi Eucalyptus Silver Partner -status.

Kustannussäästöä pilvestä – pitkällä aikavälillä

Mickos on tunnettu MySQL:sta, eikä nytkään pystynyt täysin välttämään kyselysession aikana menneisyyttään. Nykypositionsa kanssa virtaviivaisesti hän on kuitenkin sitä mieltä, että NoSQL-ratkaisut ovat pilvessä nousussa. SQL kuitenkaan ei katoa maailmasta minnekään. Ihmiset haluavat yksinkertaisen ja tutun järjestelmän, ja SQL on sitä niille, jotka sen jatkuvuudesta pääsevät päättämään. Perinteisten SQL-ratkaisuiden keskittyminen vertikaaliseen skaalautuvuuteen on kuitenkin pilvimallin horisontaalisen skaalautuvuuden painottamisen kanssa ristiriidassa.

Hintaetua Mårten ei sinänsä painottanut liiaksi, ja itse asiassa korosti että tärkein syy pilven käyttöön on elastisuus. Hintasäästöt ovat mahdollisia pitkällä aikavälillä, mutta koska kyseessä on rakennemuutos, alussa on tiedossa jopa ylimääräisiä kustannuksia, ja tämä on hyvä ymmärtää jo ennen kuin tekee mitään.

Haittaohjelmia tunnistettava jatkuvasti

Kangas kertoi, kuinka F-Secure on ajan kanssa muuttunut tuotetalosta enemmän palvelutaloksi, ja tämän muutoksen loogisena osana on ollut pilvimäisemmän toimintamallin synty. Santeri esitteli numeroina F-Securen palveluissa kokonaisuutena liikkuvia datamääriä, ja ne ovat suuria. Malwaren määrä on kasvanut räjähdysmäisesti, ja kun myös pahoja saitteja tunnistetaan surffatessa, tarvittava tunnistus on jatkuvaa. Nykyisellään erilaista hyökkäyskoodia on niin paljon, ja sitä tulee uutta niin nopeasti, ettei ole mahdollista säilöä tarvittavaa kokonaisälyä asiakkaan koneelle. Niinpä asiakasohjelma toimii yhdessä taustajärjestelmien kanssa tarjoten reaaliaikaista turvaa.

Aamiaistilaisuuden esitykset videoitiin, ja ne tulevat levitykseen, kun ne on saatu editoitua.

Seuraavan aamiaistilaisuuden ajankohdan kerromme myöhemmin, mutta arviolta se olisi tammi-helmikuussa 2011. Tiedon tulevasta tapahtumasta saat suoraan sähköpostiisi liittymällä tiedotuslistallemme. Voit myös seurata Codenton Facebook-ryhmää tai Twitteriä.

Tämän artikkelin on kirjoittanut Teemu Kalvas ja sitä ovat sittemmin muokanneet muut Codenton työntekijät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *