Hiljaa virtaa AmazonAmazonin Web Services -osasto on syksyn aikana julkaissut paljon uutta ja mielenkiintoista tavaraa. Muutokset lisäävät EC2- että S3 -palveluiden houkuttavuutta reilusti.

Syyskuussa Amazon esitteli uuden mikroinstanssityypin. Ne ovat pienitehoisia, mutta naurettavan halpoja. Tunnin kapasiteettisiivun saa noin neljäsosalla small-instanssin hinnasta eli parilla sentillä tunnilta. Kuukauden yhtäjaksoinen käyttö maksaa reilun kympin. Vääntöä löytyy noin kolmannes small-instanssiin verrattuna, minkä lisäksi mikroja saa myös 64-bittisinä.

Mikrot vääntyvät luontevasti esimerkiksi kuormitustestaajiksi: Bees With Machine Guns.

Erityisen mielenkiintoisiksi mikroinstanssit tulevat uusille asiakkaille suunnatun ilmaiskampanjan myötä. Marraskuun alusta alkaen uudet asiakkaat saavat jokaisesta AWS-palvelusta tuntuvan läjän ilmaisnäytteitä:

  • 750 tuntia / kk mikroinstanssia (eli käytännössä yksi ilmainen instanssi!)
  • 10 gigatavua EBS-tilaa
  • 5 gigatavua S3-tilaa ja 20 000 hakua / kk
  • ja muuta SQS:lle, SNS:lle, SimpleDB:lle, yms.

Jos tilaat joululahjakirjasi Amazonilta, niin naksuta samalla itsellesi ilmainen pilvipalvelin. Laskutustiedotkin menevät kätevästi yhdellä kertaa.

Se tietojenkäsittelystä. Seuraavaksi niiden siirtoa ja säilytystä: S3 ja CloudFront.

Edellä mainitun ilmaiskampanjan lisäksi Amazon laski S3:n hinnoittelua hieman ja laski volyymihinnoittelun alarajaa.

S3 sai myös juuri kyvyn vastaanottaa tiedostoja useammassa osassa. Tätä on kerran jos toisenkin toivottu. Viimeeksi vasta tällä viikolla jouduimme asiakkaalle toteamaan, ettei S3 nykyisellään tähän taivu. Tilanne muuttui seuraavana päivänä.

Lähetettävän tiedoston voi pilkkoa ziljardiin palaan ja siirtää ihan missä järjestyksessä haluaa. Rinnan, sarjassa, viikon välein, etuperin, takaperin… S3 ei välitä. Siirto täytyy kuitenkin muistaa erikseen merkitä valmiiksi tai peruutetuksi. Hinnoittelun osalta huomautan vielä, että laskutus lähtee käyntiin ensimmäisestä palasta ja jatkuu osittaistenkin tiedostojen osalta siirron peruuttamiseen asti.

Olen tähän saakka käyttänyt CloudFrontista kuvausta “S3:n päälle rakennettu semi-CDN”. Vaan näin se maailma muuttuu. CloudFront heitti tällä viikolla “public beta”-viitan harteiltaan ja irroittautui S3:sta. Nyt voit käyttää myös omia palvelimiasi origin-palvelimina. Oman palvelimen käytöstä ei tule mitään lisäkuluja. Samalla Amazon takaa CF:lle 99.9% tavoitettavuuden.

Tekniset detailit oman palvelimen käytöstä löytyvät dokumentaation liitteestä.

Tämän artikkelin on kirjoittanut Antti Rasinen ja sitä ovat sittemmin muokanneet muut Codenton työntekijät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *