Kahdenkertainen kirjanpito ajanseurannassaSamoin kuin yritys hyötyy kirjanpidosta jos sillä on vähänkään rahaliikennettä, työntekijä hyötyy työajan kirjanpidosta jos on vähänkään vaihtelevia työtehtäviä. Ja varsinkin jos oma aika on tärkein kaupattava vara. Harva innostuu itse kirjaamisesta, mutta kun tieto lopuksi on tallessa ja koneellisesti käsiteltävissä kirjanpidosta saa näkyvyyttä omaan ajankäyttöön.

Pelkkä ajankäytön kirjaaminen ei kuitenkaan riitä. Jos tiedosta haluu tolkkua tarvitaan tietomalleja ja työkaluja: tapahtumien kirjaamiselle, erittelyille eri tilanteiden mukaan ja yleisille raporteille. Kysymyksiin joihin halutaan vastauksia ovat muun muassa:

 • Olenko tehnyt liian paljon/vähän töitä?
 • Kuinka paljon töitä olen tehnyt tietyssä projektissa tänä kuukautena?
 • Kuinka paljon lomapäivistäni olen käyttänyt/on jäljellä?
 • Olenko ilmoittanut ja saanut korvausta ylitöistäni?

Ajanseurantaa voi katsoa varojen seuraamisena, jossa varat lasketaan aikayksiköissä. Miksi käyttää jotain itse keksittyä mallia tälle, kun jo satoja vuosia ollaan tunnettu hyvä järjestelmä: kahdenkertainen kirjanpito. Kahdenkertaisessa kirjanpidossa seurataan varojen siirtymistä tililtä toiselle tilille. (Tavallisesti siis rahaa, mutta mikä muu yksikkö vain sopii myös). Ja kun sitä ollaan jo käytetty satoja vuosia, niin valmiita työkalujakin riittää.

Suurin haaste on ajanseurantaan soveltuvan tilikartan luominen, kun esimerkkejä puuttuu. Tässä on yksinkertainen aloitusehdotus:

Vastaavat    (työsuoritus: kaikki työtunnit yhteensä)
 Työsuoritus   (työtunnit yhteensä)
 Projekti A    (työtunnit projektissa A)
 Projekti B
 Projekti C
 Ylityösuoritus  (ylityönä suoritetut tunnit)
 Lomasuoritus   (pidetyt lomapäivät)

Vastattavat   (työsuhteesta syntyvät suoritettavat)
 Työvastattava  (suoritettavat työpäivät)
 Ylityövastattava (sovittu korvattava ylityö)
 Lomavastattava  (suoritettavat lomapäivät)

Tällaisen tilikartan avulla, ja varsinkin täyttämällä vastattavat-osaan odotetut tunnit eri tileille (normaalit työtunnit, ylityö, lomat jne.), saa kirjanpidosta näkyviin oman aikataseen, kaikille tileille. Ja niitähän on useampia kuin se perinteinen yksi ainoa tuntisaldo.

Jos komentorivityökalut ja tekstitiedostot lämmittää mieltäsi niin mikä kahdenkertaisen kirjanpidon työkalu sopisi paremmin ajanseurantaan kuin John Wiegleyn ledger, tai siitä Haskellissa johdettu hledger. Ja molemmat kaiken lisäksi lukevat suoraan Emacs timeclock.el:n merkintöjä.

Tämän artikkelin on kirjoittanut Markus Holmberg  ja sitä ovat sittemmin muokanneet muut Codenton työntekijät.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kahdenkertainen kirjanpito ajanseurannassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *