Pilven olemuksesta“Mitä pilvi tarkoittaa?” Kysymys kuulostaa helpolta, mutta kovin monen ensimmäinen arvaus jää hieman vajaaksi.

“Se on sitä kun on voit tilata servereitä ja saat niihin yhteyden heti.” Siis datakeskus? “Ei, kun niitä servereitä ei tarvitse itse omistaa.” Liisaus? “Ei, vaan ne koneet on virtualisoituja.” Virtualisoinnistako siis on kyse? “Ei nyt ihan siitäkään…”

Pilvestä on helpompaa sanoa mitä se ei ole kuin mitä se on.

Ongelmaa hankaloittaa se, että pilvi käsitteenä kattaa valtavan laajan kentän. Mietitäänpä pilvipalveluiden kolmea päähaaraa: IaaS, PaaS ja SaaS.

IaaS

IaaS (Infrastructure as a Service) käsittää ne sellaiset palvelut, joiden avulla saadaan hankittua dynaamisesti IT-infraa. Tästä juuri fiktiivinen keskustelukumppanini puhui pari kappaletta sitten. Näitä tarjoavat mm. Amazon ja Eucalyptus.

PaaS

PaaS (Platform as a Service) taas kattaa sovelluskehitys- ja sovellusalustapalvelut. Käyttäjälle tarjotaan virtuaaliympäristöjä, kirjastoja, valmiita palveluita ja niin edelleen, joiden avulla käyttäjä voi rakentaa omia sovelluksiaan. Googlen AppEngine on yksi tunnetuimmista.

SaaS

SaaS (Software as a Service) on käsitteenä ehkä arkipäiväistynyt eniten. Pähkinänkuoressa: kalliiden ohjelmistolisenssien (ja mahdollisen ylläpidon) sijaan yritys tilaa CRM:n tai ERP:n tai monta muuta järjestelmää kuukausimaksulla. Usein tähän liittyy kaunis web-käyttöliittymä.

Ei ihme, jos hoksottimilla varustettua ihmistä tuon jälkeen epäilyttää. Mitä yhteistä on muka myynninseurannalla ja servereillä? Hyvä, mutta harhaanjohtava kysymys.

Ajatellaan vähittäiskauppaa. Yksi kauppa myy kumisaappaita; toinen taulutelevisioita. Näiden myymillä tuotteilla ei ole yhteyttä, mutta myyntitavalla on: tavarat tukusta, myydään kuluttajalle, auki 9-17. Samalla tavalla pilven merkitys siis avautuu toimitustavan ja tilausmallin kautta, ei tarjolla olevien tuotteiden.

Pilven määritelmä

Olin aikeissa yrittää laatia näiden pohjalta oman määritelmäni, mutta löysinkin paremman. Privaattipilviin erikoistuneen Eucalyptus Systemsin CTO Rich Wolski esitteli pari viikkoa sitten “operationaalisen määritelmän” pilvelle:

Cloud computing is the programmatic provisioning of services to a user community whose requests are scaling dynamically through a transactional and asynchronous network-facing interface.

Määritelmä on aika tiivis. Sen saa purettua itsekin, mutta avuksi kannattaa ottaa Wolskin artikkeli.

Pidän tästä määritelmästä. Se kattaa kaikki ylläolevat aaSit. Se on teknisesti tarkka. Ja se vihjailee tulevasta. Se vihjailee, että uusi ja hieno HTML5-saitti on vain yksi “network-facing interface”. Älypuhelinten softat ovat itseasiassa tästä priimaesimerkki.

Kannattaa huomata, että kyseinen määritelmä ei kuvaa pelkkää palveluntarjoajan APIa. Määritelmän avain on nimenomaan palveluiden provisiointi, ei palveluiden käyttö. Jos vähän teen väkivaltaa, niin pilvimalli on metaverkkopalvelu. Toisen kertaluvun verkkopalvelu? Jään raapimaan päätäni, jääkää tekin.

*raaps*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *