DemoefektiOhjelmistokehitys on kuin standup-komiikkaa. Jotta vitsit toimisivat, niitä pitää esittää yleisölle. Yhä uudestaan, kunnes naurua alkaa kuulua. Yksin kopissa harjoittelemalla ei pääse rajaansa pidemmälle.

Samalla efektillä voidaan selittää laajalti ketterien menetelmien idea: Softaa esitellään asiakkaalle yhä uudestaan ja uudestaan, kunnes se on mitä asiakas haluaa.

Kutsukaamme tätä demoefektiksi.

Demoefekti on sitä, että kun softa pitää jatkuvasti esitellä toimivana autenttisessa ympäristössä, siitä kuin huomaamatta tulee itse asiassa toimiva autenttisessa ympäristössä. Efektin voi muotoilla hypoteesiksi, että softaprojekti onnistuu sitä todennäköisemmin, mitä enemmän sitä demotaan.

Mikä tahansa powerpoint-demo ei riitä, vaan demolle on ehtonsa. Toimivaa softaa pitää esitellä asiakkaalle säännöllisesti lopullisessa tai sitä vastaavassa käyttöympäristössä.

Toimivaa

Softaa pitää esitellä niin, että se oikeasti tekee ne asiat joita esitellään eikä vain kääntele vipuja käyttöliittymässä.

Asiakkaalle

Demoja ei tehdä sisäisesti, vaan ne suunnataan asiakkaan edustajalle, jolla on valta päättää muutoksista projektin tavoitteissa, tuoteomistajalle.

Säännöllisesti

Demoja järjestetään usein, yleensä kahden viikon välein. Alkaen heti projektin alusta.

Lopullisessa tai vastaavassa ympäristössä

Jos järjestelmässä on kolme erillistä klusteria, demossa on kolme erillistä klusteria, tosin ne voivat olla yhden pienen virtuaalikoneen kokoisia. Taustajärjestelmiä ei korvata stubeilla, vaan ne (tai niiden kopiot) ovat jatkuvasti käytössä.

Ketteryyden hyödyt voidaan nähdä lähinnä seurauksina siitä, että softaa demotaan tarpeeksi usein ja tarpeeksi aikaisin.

Demo ohjaa tekijät korjaamaan softaa, ei selittämään sen puutteita

Kun yksi demo menee pieleen, sen kanssa voi elää. Kun sama virhe toistuu, se on noloa. Kolmatta kertaa samalla tavoin toimimatonta softaa ei voi demota, vaan se on oikeasti pakko jo korjata.

Demo paljastaa ongelmat

Jos lippukauppaa ensin koodataan kaksi vuotta ja sitten testataan viisi kuukautta ennen kun sitä demotaan, ei liene yllätys kenellekään, että luvassa on ongelmia. Jos samaa kauppaa demottaisiin kerran kuussa kahden vuoden ajan, eikä se toimisi, ongelmat huomattaisiin paljon aiemmin, ja niille tehtäisiin jotain. Ks. edellinen kohta.

Demo auttaa asiakasta ymmärtämään

Kun asiakkaan päättäjä näkee softan toiminnassa säännöllisesti, hänen on paljon helpompi suunnitella sen tulevaa käyttöä ja huomata mahdolliset muutostarpeet organisaatiossaan tai softassa. Tämä helpottaa käyttöönottoa. Lisäksi erilaiset sidosryhmät voidaan kutsua esittämään kommenttejaan joihinkin demoihin, mikä antaa arvokasta palautetta sekä sitouttaa organisaatiota.

Kaikki ketterät käytännöt, ajattelutavat ja menetelmät ovat itse asiassa tapoja sopeutua demoamiseen kahden viikon välein.

Kevyt speksaus

Kun softan speksi voi muuttua kahden viikon välein, ei sitä ole mitään järkeä kirjoittaa kovin tarkasti. Muutama sana paperilla ja käsin piirretty kaavio riittävät siihen, että yhteinen käsitys tavoitteesta säilyy kaksi viikkoa.

Automaattinen käännös ja testaus (CI)

Kun softa pitää saada toimimaan aina kahden viikon välein, ei erillisille integraatiovaiheille ole aikaa. Softan on pakko toimia koko ajan, joten jokainen commit pitää testata automaattisesti oikeassa ympäristössä.

Vertikaalinen työnjaottelu

Kaksi viikkoa on lyhyt aika. Jotta siinä saa tehtyä jotain asiakkaalle näkyvää, työtehtävät (user storyt) täytyy jäsentää asiakkaalle näkyvien osien mukaan, ei kerroksina tai komponentteina. Uusia API-kutsuja on ikävä demota, jos niitä käyttävä käyttöliittymä puuttuu.

Kevyt hallinto

Kahta viikkoa varten ei piirellä GANTT-kaavioita. Tiimin jäsenten on pakko työskennellä oma-aloitteisesti yhteistyössä. Perinteinen projektipäällikön rooli lähes poistuu ja korvautuu scrum masterilla, jonka tehtävä ei ole ohjata työtä, vaan poistaa esteitä sen edestä. Esteet nimittäin pitää poistaa heti, tai seuraavassa demossa ei ole mitään uutta näytettävää.

Koko tiimi mukana alusta asti

Kun kaikki pitää saada toimimaan heti ja koko projektin ajan, tarvitaan jokaista spesialistia alusta loppuun asti. Vielä parempi, jos tarvitaan mahdollisimman vähän erilaisia spesialisteja.

Demot selittävät ketteryyden hyödyt, ja ne selittävät ketterät työtavat. Seuraavan kerran kun joku kysyy, mitä ketteryys on, tiedät vastauksen: se on sitä, että softaa demotaan kahden viikon välein, kunnes yleisö nauraa.

Tämän artikkelin on kirjoittanut Otso Kivekäs ja sitä ovat sittemmin muokanneet muut Codenton työntekijät.

Yksi kommentti artikkeliin ”Demoefekti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *