Haastava kielenkäyttöUuden vuoden aattona Arto Nyberg haukkui radiossa sanaa “haaste” sisäsiistiksi konsulttislangiksi, “joka ei kerro elämästä sen oikeita asioita.”

En aio rynnätä eturintamaan puolustamaan sanan “haaste” kunniaa. En, vaan ammun sitä selkään näppäimistöni takaa. Inhoan koko sanaa – tai oikeastaan sen väärinkäyttöä.

Elävät kielet ovat täynnä värikkäitä ilmaisuja, jotka ovat syntyneet ihmisten taisteluista maailmankaikkeutta vastaan. Palaverin sopiminen tusinan kiireisen päättäjän kanssa vaatii työtä ja aikaa; se on siis työlästä. Lähikaupan kylmäketju katkeaa usein; kyseessä on ongelma. Ulkomainen ulkoistuskumppani vastaa vain joka kolmanteen sähköpostiin ja siihenkin asian vierestä; kommunikaatio on hankalaa.

Haasteella on sanana paikkansa. Sen käyttäminen vihjaa, että yksilö tai yhteisö on päättänyt ryhtyä tarmokkaasti toimeen muuttamaan vallitsevia olosuhteita. Haaste on otettu vastaan. Usein lopputuloksena on jotain positiivista – henkilökohtaista kasvua, suurempi markkinaosuus ja niin edelleen.

Miten ylläolevat virkkeet sopivat tähän?

Palaverin ajan löytäminen on haastavaa. Kenelle? Kenen osaaminen kasvaa siitä, jos tämä haaste otetaan vastaan ja voitetaan?

Kylmäketjun ylläpidossa on ollut runsaasti haasteita. Miten vakavia? Onko kylmäketju katkennut vai onko sen ylläpito kallista? Sana haaste peittää tässä tärkeää informaatiota.

Lopuksi rajatapaus: Kommunikaatio on haastavaa. Tässä tapauksessa alkuperäisen lauseen sanan “hankala” käyttö piilottaa yksityiskohtia. Se kuitenkin paljastaa enemmän puhujan asenteesta kuin kevyesti heitetty “haastava.” Rivien väleistä voi lukea, että kommunikaation vaikeus on hyväksytty vallitsevaksi asiantilaksi. Jos puhuja on kuitenkin motivoitunut parantamaan yhteistyötä kumppanin kanssa, “haaste” saattaakin sopia tilanteeseen paremmin.

Taitava konsultti oppii asiakkaan käyttämän kielen ja kertoo oman viestinsä asiakkaan käyttämillä termeillä. Jos asiakkaalla on ongelma, konsulttikin kutsuu sitä ongelmaksi.

Ymmärrän hyvin “haasteen” houkutuksen. Miten kutkuttavaa onkaan ohjelmoida asiakas näkemään tilanteensa positiivisemmassa valossa! Tällaisessa interventiossa on samat vaarat kuin antibiooteissa; liiallinen käyttö johtaa resistenssiin. Hyvä sana muuttuu “konsulttipotaskaksi.” (Ja ah, toimiiko asioiden suora kertominen koskaan? Parempi, että asiakas itse oivaltaa ongelmansa olevan haaste, sen sijaan että se suoraan hänelle kerrottaisiin…)

Uuden vuoden toiveena pyydän kahta asiaa. Pyydän, että “haasteet” jätetään vuoteen 2011 ja tästä vuodesta tehdään ongelmien, hankaluuksien, kommervenkkien ja takaiskujen vuosi!

Tämän artikkelin on kirjoittanut Antti Rasinen ja sitä ovat sittemmin muokanneet muut Codenton työntekijät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *