Langaton verkko pilvipalvelunaCodentolla on jo useampia vuosia ollut ajoittain intohimoisestikin ajettu tavoite olla halaamatta palvelimia. Tästä johtuen palveluita, joita moni ajaisi omilla palvelimilla itse ylläpidetyllä palvelinsoftalla, ei meillä tarvitse ylläpitää. Riittää, kun maksaa laskun. Esimerkiksi versionhallintaa palveluna myy github, ja hyvin myykin.

On kuitenkin joitakin palveluita, joita valitettavasti ei vielä kukaan ole ymmärtänyt myydä pilvipalveluna. Näistä yksi minua ammatillisesti eniten häiritsevistä (CIO-hattua käyttäessäni) on langaton verkko toimistolla.

Yrityksemme tarve langattomalle verkolle on melkein, mutta ei aivan, yksinkertaisin mahdollinen. Poikkeamat yksinkertaisimpaan mahdolliseen ovat: toimistomme on pitkä ja kapea, ja yhdellä tölkillä on vaikea saada luotettavaa kuuluvuutta joka kulmaan. Haluamme myöskin antaa erillisen verkon satunnaisille vierailijoille, kuin se, jota itse käytämme työntekoon. (Tähän liittyy yksi toinen palvelu, jota valitettavasti ei saa pilvipalveluna: tulostin. Avatkaapas tulostimenne avoimeen langattomaan verkkoon kokeeksi. Ja tarkoitan siis, että älkää avatko. Syyt voi pohtia itse läpi.)

Koska identiteettimme on olla yritys, jossa on jonkinlainen kulukontrolli, aina välillä innostumme tekemään asioita halvalla. Niinpä esim. wlan voidaan toteuttaa siideripalkalla, koska verkostosta löytyy asiaan harrastuneisesti suhtautunut partneri, joka heikkona hetkenä suostuu tällaiseen ehdotukseen.

Pitkäksi venähtänyt johdanto selittää, miksi torstaina viideltä korkkasimme Jessen kanssa toimistolla siideriä, ja varoitimme mattimyöhäisiä verkon mahdollisesta ajoittaisesta toimimattomuudesta. Projektiomistajalle oli annettu kahden siiderin työmääräarvio.

Neljä tuntia myöhemmin kävi mielessä, että projektiomistaja oli ammattilainen, koska siideri ei ollut vielä loppunut kesken.

Viiden tunnin kohdalla langaton verkko toimi vaatimusmäärittelyn mukaisesti. Matkan varrella suunnilleen kaikki oli mennyt eri tavalla kuin suunniteltu, ja useita komponentteja alkuperäisen laajuuskäsityksen ulkopuolelta oli päätynyt mukaan.

Aamulla palasin tapahtumapaikalle inventoimaan vahingot ja kirjoittamaan tilanteen arvokkuutta heijastelevan blogauksen.

// Kuva: Flickr CC, Steve Corey.

Tämän artikkelin on kirjoittanut Teemu Kalvas ja sitä ovat sittemmin muokanneet muut Codenton työntekijät.

3 kommenttia artikkeliin ”Langaton verkko pilvipalveluna

 1. Mainio idea Teemu! WLAN-pilvipalveluun kuuluisi tietysti kori siideriä kuussa.

  Ihan vakavasti ottaen hyvä idea: Operaattori kävisi asentamassa purkit, mittaisi siirtonopeudet ympäri toimistoa ja laskuttaisi kuukausimaksun esim. vähintään 12kk sopparilla. Hinta voisi vaan muodostua pulmaksi täällä tee-se-itse -miesten luvatussa maassa. (Ja Jesse päätyisi rehabiin? 🙂

 2. Voi olla, ettei Jesse tekisi tätä siideripalkalla kovin monta kertaa vuodessa. Kerta on hauskaa, toinen alkaa ärsyttää, ja kolmas on kiusantekoa.

  Oikea WLAN-pilvipalvelu olisi tietysti sellainen, jossa mitään laitteita ei edes ole. Napsutellaan vain internetistä rasteja ja syötetään luottokortin numero, ja toimistolla alkaa langaton toimia. Joitain teknisiä yksityiskohtia pitäisi vain ratkaista.

 3. Tässä tosiaan markkinasauma. Ei-kiinteää-infraa yrityksille softa ja mobiililaajakaistayhdistelmä, jotka on konffattu siten, että:

  • “Työpaikkamoodissa” ne ovat jaetussa privaattiverkossa
  • Jos on mobiililaajakaistan toiminta-alueella, käytetään sitä VPN-yhteyden luomiseen.
  • Vastaavasti jos on vierailemassa jossain wifi-verkossa, sama pätee.
  • Mutta sokerina pohjalla: Jos softa huomaa, että wifin kantaman sisällä on muita saman firman koneita, näiden välille muodostetaan ad hoc-verkko, jonka kautta suoritetaan paikallisten koneiden välinen liikennöinti.

  Tälläisen pystyisi tuotteistamaan mokkuloihin muuten ihan hyvin, mutta kun ne on niin saatanan rumia ja epäkäytännöllisiä usb-lisäkkeitä. Koneessa pyörivä softa + sisäänrakennettu 3G-mokkula ajaa saman asian, mutta johtuen käyttisten ja konffausten kirjosta se muuttuu paljon hankalammaksi.

  Vai saako jostain jo tälläistä? Jos saa, kertokaa meille heti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *