Pilvi-päättäjä: Vain pilvi on ketterää infraaKetterän ohjelmistokehityksen edut jäävät puolitiehen ellei kehittäjille tarjota pilveä.

Vanha vesiputousmalli oli infratiimin unelma. Softankehitys oli ennustettavaa, infraa ei tarvittu kuukausiin tai jopa vuosiin kehittämisen aloittamisesta ja kehitystiimin vastuulle oli jätetty tulevan käytön määrän ennustaminen. Sen kun tilasi uudet serverit HP:lta ja alkoi järjestelemään tilaa konesalissa.

Ketterät menetelmät taasen ovat kuin luotuja infrayksikön kiusaksi. Kehityskoneet, palvelimet ja järjestelmät pitäisi saada käyttöön muutamassa päivässä ja testipalvelintakaan ei pitäisi joutua odottaan viikkoa pitempään. Eikä tässä vielä kaikki, kehittäjiä suorastaan rohkaistaan mielummin keskittymään koodaukseen kuin luomaan pitkäntähtäimen skaalautuvuussuunnitelmia infratiimin tarpeisiin.

Voiko ketterää kehitystiimiä saada millään tyytyväiseksi? Onko eripura ainoa luonteva yhteistyön tapa uusien järjestelmien kehitys- ja infratiimien välillä? Onko toinen tiimi toista tärkeämpi?

Kun maailma muuttuu, pitää IT-yksikön muuttua siinä mukana. Kehittäjien ketteriä menetelmiä ei voi kunnolla tukea vesiputousinfralla. Sen sijaan ketterää infraa tarjoamalla molemmille löytyy osaamistaan vastaavia tehtäviä nyt ja jatkossa.

Ketteryys toimii parhaiten, kun kaikki IT-osaston osat ovat luoneet selkeät toimintatavat, joiden puitteissa uusia palveluja luodaan. Ketteryyden ohjelmistokehityksessä pitäisi ajaa ketteryyteen muussakin toiminnassa.

Ketterän kehityksen mallissa kokeiltavaa tulosta syntyy aiempaa aikaisemmin. Ensimmäinen demo on usein jo parin viikon kuluttua työn aloittamisesta, jolloin perusratkaisujen pitäisi olla valmiina kuin kaupan hyllyltä. Serveri-, verkko- ja levykapasiteettiä pitää olla saatavilla melkein välittömästi.

Onnistunut varastoon ostaminen on hankalaa. Monille helpompaa on hankkia tällainen kapasitetti valmiista pilvestä. Suurissa konserneissa on riittävästi uusia hankkeita, että tällaisen pilven voi rakentaa omaan konesaliin, pienemmissä julkinen pilvi on käytännössä ainoa vaihtoehto.

Vain pilvi on ketterää infraa.

Pilvipalvelut ovat parhaimmillaan uusien järjestelmien kehitys- ja käyttöönottovaiheissa. Useimmat tuntemamme pilvessä edenneet yritykset ovat aloittaneet kehittäjien siirrolla pilveen. Tee kehittäjistänne onnellisia koekaniineja pilvihankkeillenne.

Yksi kommentti artikkeliin ”Pilvi-päättäjä: Vain pilvi on ketterää infraa

  1. Ketteryys toimii parhaiten, kun kaikki IT-osaston osat ovat luoneet selkeät toimintatavat, joiden puitteissa uusia palveluja luodaan.

    Tämä on todella avain onnistuneeseen pilvipalvelujen hyödyntämiseen kehitysvaiheessa.

    “Hiki säästää verta” -sanonta pitää tässäkin paikkansa. Kun IT-osasto suunnittelee ja koeponnistaa pilvipalvelujen käyttöönoton ennen ‘tositilannetta’, se on valmis vastaamaan kehitystiimin tarpeisiin ripeästi ja oikealla tavalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *