Miksi toimitusjohtajan on hyvä olla Twitterissä?Aamun Hesarissa oli Mikael Pentikäisen @jmpentikainen erinomainen pääkirjoitus  paavin (@Pontifex) viestinnästä twitterissä. Twitter on laajalti maailman mahtavien käyttämä, mutta kotimaiset toimitusjohtajakollegat sitä tuntuvat vierastavan. Mistä mahtaa olla kyse? Twitter on ilmainen käyttää eikä maailman mahtavilla varmasti ole sen enempää aikaa päivässä kuin kotimaisella yritysjohtajalla.

Totu uuteen

Itse arvelen, että kyse on uuden viestintätavan vieraudesta. Uutta tekniikkaa on käytettävä aktiivisesti ymmärtääkseen, mihin sitä voi oikeastaan käyttää. Mieleen tulee ensimmäinen matkapuhelimeni, Nokia NMT 101. Kun moisen työsuhdepuhelimen aikanaan sain, kuvittelin, että sitä tulisi käytettyä lähinnä Todella Tärkeisiin Yrityspuheluihin. No, tulihan niitäkin, mutta todellinen hyöty oli huipussaan kun ensimmäisen kerran sai sovittua tapaamisen kaupungilla tutun kanssa tai kun silloinen esimies sai selvitettyä kinkkisen teknisen pulman vaikka olin jo matkalla lentokentälle. Jos ei ole aktiivisesti käyttänyt kännykkää tai Twitteriä, on vaikea ymmärtää mistä kohussa on kyse.

Itse olen twitterissä @aukia ja käytän Twitteriä varsin aktiivisesti, twiittaan 5-10 kertaa tavallisen päivän aikana. Alkukankeuden jälkeen opin itselleni luontevan tyylin, sopivan sekoituksen pilvipalvelu-tekniikkaa, ohjelmistokehityksen uusia suuntia ja sopivasti itseä ja muita kiinnostavaa teknologia-aiheista viestintää.

Esimerkillisiä suomalaisia twitter-tilejä:

 1. @alexstubb erinomaista twitteröintiä Kekkosen hengessä. Asiaa ja urheilusuorituksia. Kehtaa myöntää olevansa väsynyt, joskus väärässäkin.
 2. @mikko paras tietoturva-alan twitter-tili, ehkä paras suomalainen verkko-puhemies omalle yritykselleen.
 3. @ipaananen maailman kannattavimman iPhone-peliyrityksen toimitusjohtaja. Vaikka twiitit ovat lähes pelkästään uudelleentwiittauksia, saa Ilkasta monipuolisen kuvan hänen esiinnostamiensa aiheiden perusteella
 4. @jmpentikainen, @paulasalovaara Helsingin Sanomien päätoimittajia, jotka nostavat esiin kiinnostavia artikkeleita sekä osallistuvat aktiivisesti twitter-keskusteluihin

Uudet ihmiset kuin vanhoja tuttuja

Oma twitter-tilini on tuottanut viimeisen vuoden aikana runsaasti ymmärrystä ja iloa. Olen aina ollut kaikkiruokainen tiedonahmija, ja meille tietoa jatkuvasti kerääville Twitter on taivaanlahja. Teknologian käytöstä saa paljon paremman kuvan, kun seuraa satoja samaa polkua kulkevien jättämiä jälkiä, mikä toimii ja minkä kanssa toimiminen on kohtuuttoman vaikeaa.

Suurin yllätys on kuitenkin ollut, kuinka usein Twitter-toimintani on positiivisesti vaikuttanut työhöni. Ensin totuin siihen, että tapasin aika-ajoin uusia ihmisiä, joita olen Twitterissä seurannut ja keskustelu tuntui heti lähtevän liikkeelle mukavalla tavalla. Hyvästä alusta seurasi yhteistyötä tavalla ja toisella. Uutta on ollut huomata kuinka mukava on aloittaa neuvottelu, kun toinen alussa kehuu omia Twitter-jakojani. Parhaimmillaan tuntuu siltä, kuin tapaisi jo tuttua väkeä ensimmäisellä tapaamisella ja ihmeellisimmältä, kun nämä oman alansa gurut vaikuttavat tavallisesti toisella puolella maailmaa.

Poikkeustilanteiden sumutorvi

Twitter-tili, jolla on paljon seuraajia on kullan arvoinen poikkeusoloissa. Kun maailma uutisoi yritystä lähellä olevasta asiasta väärin tai ainakin puolueellisesti, on luontevaa, kun toimitusjohtaja kuvaa tilanteen omalta kantiltaan seuraajille. Viestintää korjaava näkemys asiakkaiden, alaisten ja kumppanien virrassa on tilanteen tullen korvaamaton etu. Yritysten riskienhallintaosastojen pitäisi vaatia hyvin seurattuja Twitter-tilejä.

Toimitusjohtajan kolme syytä olla twitterissä:

 1. Luontevaa markkinointia. Kertoo kaikille mistä olet aidosti kiinnostunut.
 2. Aito tapa viestiä yrityksen sisällä ja ulkopuolella. Tähän yrityksen johto todella uskoo.
 3. Poikkeustilanteiden sumutorvi. Nopeasti reagoitavat tiedotteet kaikkien silmien eteen.

Toimi näin

Kaikki tuntemani johtajat käyttävät enemmän aikaa linkkien sähköpostissa lähettämiseen kuin esim. Paanasen Ilkan kaltaisen aktiivisen ja kiinnostavan Twitter-tilin ylläpito vaatii. Tee seuraavat askeleet jo tänään, jos et näin vielä ole tehnyt. Väitän, että huomaat vuoden kuluttua eläväsi rikkaammassa maailmassa, joka sisältää värejä ja yksityiskohtia, joita et ennen huomannut.

 1. Perusta Twitter-tili
 2. Liitä valokuvasi tiliin. Ilman valokuvaa harva ottaa tiliä vakavasti.
 3. Valitse 5-10 kiinostavaa seurattavaa, ei kovin monta alkuun.
 4. Lähetä kiinnostavat verkkolinkkisi sähköpostin sijaan Twitteriin ja kerro kavereille ja kolleegoille, että alkavat seurata tiliäsi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *