Oma.riista.fi – Asiakkaalta maali, tiimiltä ja käyttäjiltä reittiSuomen riistakeskus kilpailutti Hanselin teknisen IT-konsultoinnin puitesopimuksella käyttöönsä ketterää ja käyttäjälähtöistä ohjelmistokehitystä. Hankkeen tuloksena syntyy asiointipalveluita, joissa käyttäjä on kuningas.

Suomen riistakeskus vastaa riistapolitiikan toteuttamisesta Suomessa ja erilaisista julkisista palveluista metsästäjille. Tähän saakka riistakeskus on verkkopalveluissaan tarjonnut metsästäjille lähinnä näihin asioihin liittyvää tietoa ja ohjeita. Nyt käynnistyneen hankkeen avulla kehitetään yhä enemmän asiointipalveluita.

Tyytyväinen käyttäjä tuottaa dataa

“Tavoittelemme mahdollisimman mielekkäitä itsepalveluita asiakkaille. Tänä vuonna toteutamme mm. helppokäyttöisen riistapäiväkirjan,” hankkeen tuoteomistaja Ari Kontiainen Suomen riistakeskuksesta kertoo. “Ajattelemme, että kun käyttäjämme saavat palveluita, jotka he kokevat itselleen hyödyllisiksi, myös riistahallinto saa tarvitsemansa tiedon. Riistapäiväkirjan kautta tullaan keräämään esimerkiksi saalisilmoituksia ja riistaeläinhavaintoja.”

Riistakeskuksen periaatteena uusille palveluille on, että ihminen omistaa omat tietonsa ja saa käyttää niitä mihin haluaa. Häneltä ei myöskään kysytä uudelleen sellaista tietoa, joka on jo jotakin kautta hallinnon tiedossa. Kokonaisuutta kehitetään yhteistyössä muiden julkiseen riistakonserniin kuuluvien toimijoiden, esimerkiksi Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen ja Metsähallituksen, kanssa.

Ketterää kehitysvoimaa Hanselin teknisen IT-konsultoinnin puitesopimuksesta

Suomen riistakeskus kilpailutti kehitystyöhön lokakuussa 2013 ketterän ohjelmistokehitystiimin Hanselin teknisen IT-konsultoinnin 2011-2015 puitesopimuksen I-alueelta (kokonaisprojektit). Kilpailutuksen voittajaksi valittiin laatuylivoimalla Codento-Midagon -ryhmittymä, jonka osana toimii Vincit Oy. Valittu kehitystiimi on toteuttanut riistakeskuksen ohjauksessa uusia asiointipalveluita joulukuusta 2013 lähtien.

“Codenton kumppaniverkostomalli on hyvä esimerkki siitä, miten suomalaiset pienet ja ketterät ohjelmistoyritykset voivat tehokkaasti toimia Hanselin puitesopimustoimittajana. Verkostona voimme tarjota laadultaan oivallisia ketteriä kehitystiimejä käyttäjälähtöisten kansalaispalveluiden toteuttamiseen,” sanoo Codenton julkishallinnon myyntijohtaja Tommi Ullgrén.

Käyttäjät oppaina, avoimen lähdekoodin teknologiat

Intoa riittää tiimissäkin. “Ketterälle tiimillemme tämä on hieno projekti,” sanoo Vincitin toimitusjohtaja Mikko Kuitunen, joka toimii myös hankkeen ohjausryhmässä. “Erityistä on, että tässä julkishallinnon ostaja ymmärtää loistavasti ohjelmistoprojektin onnistumisen edellytykset. Ostajalla on selkeä maali hankkeelle ja aika jolloin pitää olla perillä. Kehitystiimi yhdessä tilaajan tuoteomistajan kanssa sitten miettii, mitä reittiä tuohon maaliin parhaiten päästään.”

Tiimiä reitin miettimisessä auttavat palvelun tulevat käyttäjät. Uusia ominaisuuksia kehitetään pilotoiden, ja käyttäjäpalautetta hankitaan matkan varrella jatkokehitystyön pohjaksi. Toteutuksen teknologiapakki pohjautuu tiimin suosituksesta avointa lähdekoodia ja J2EE-teknologioita käyttävään Goldie-alustaan, sekä käyttöliittymäkerroksessa AngularJS -kehykseen. Lähestymistapa on nopeasti yleistynyt julkishallinnon uusissa verkkosovellushankkeissa.

Ostajalle ketteryys näkyy vikkelänä toimintana: “Olen ollut iloisesti yllättynyt, miten nopeasti tiimi on päässyt kärryille tavoitteistamme, ja miten tehokasta ideoiden pallottelu ja tavoitteitamme tukevien ratkaisujen löytäminen on ollut”, Suomen riistakeskuksen tuoteomistaja Ari Kontiainen kertoo.

Sekä Codento että Vincit ovat aktiivisia ketterän ostamisen tekemisessä tutuksi julkishallinnon asiakkaille. Ryhmittymä on puitesopimustoimittajana Hanselin teknisen IT-konsultoinnin sopimuksen 2011-2015 osa-alueilla A (hanke- ja projektinjohto), B (määrittely- ja arkkitehtuuripalvelut), C (sovelluskehityspalvelut) ja I (kokonaisprojektit).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *