Uutiset IT:n päättäjille – Codenton uutiskirje 03/2014Hei! Tässä paketti uutisia, jotka kiinnostavat nykyaikaisten IT-järjestelmien ostajia ja hyödyntäjiä. Kokoamme kirjeen kerran kuussa.

Tässä uutiskirjeessä:

  •    Mitä on uusi IT?
  •    Kansallinen palveluväylä tienhaarassa
  •    Kuinka onnistua tietojärjestelmien ostamisessa (video)
  •    Pilvipalveluiden suorituskyky ja vertailu
  •    Miten moderni järjestelmähankinta valmistellaan
  •    MyData, kuka omistaa sinua koskevat tiedot?

Petri Aukia,

Toimitusjohtaja
Codento

Uusi IT

Gartner on jakanut tietohallintojohtajan työkentän kahtia: on perinteiset ratkaisujen ylläpito ja optimointi yhä kustannustehokkaammiksi, mistä vastaa vanhaan tapaan CIO. Ja toisaalta on uudet, nopeasti kehittyvät ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia avaavat teknologiat, joista vastaa CDO, Chief Digital Officer. Hänen roolinsa ei ole tuottaa tukipalvelua, vaan etsiä uusia liiketoimintamahdollisuuksia uudella teknologialla.

Vaikka toimenkuvia ei kaikkialla vielä erotellakaan, uusi IT on kategoriana syytä tunnistaa. Sellaiset teknologiat ja toimintatavat kuin sosiaalinen media, pilvi, ketteryys, avoin data ja avoin lähdekoodi muuttavat yritysten toimintatapoja radikaalisti, eikä niihin voi suhtautua vain tukipalveluina.

Hyödyllisiä linkkejä:

http://blogs.wsj.com/cio/2012/11/18/why-cios-may-morph-into-the-chief-digital-officer/
http://www.gartner.com/newsroom/id/2208015
http://insights.wired.com/profiles/blogs/is-2014-the-year-of-the-cdo

Kansallinen palveluväylä

Suomen ehkä kiinnostavin julkinen IT-hanke tällä hetkellä on Kansallinen palveluväylä. Kyse ei ole vain väylästä, vaan projektin tavoitteena on myös muuttaa sitä tapaa, jolla julkisia tietojärjestelmiä Suomessa tehdään. Toisaalta on myös merkkejä, ettei mikään muutukaan.

Hyvä renki -blogista löytyy Otso Kivekkään analyysi siitä, mitä palveluväyläprojektissa on tapahtumassa ja miten sitä pitäisi tehdä.

Kuinka onnistun tietojärjestelmien ostamisessa?

Codenton aamiaistilaisuudessa tammikuussa käytiin läpi tietojärjestelmien ostamisen haasteita.

  • Tommi Kanto PKC Groupista kertoi IT-ostamisen menetystekijöitä pitkän linjan hankinta-ammattilaisen näkökulmasta.
  • Janne Tukiainen VATTista kertoi, millaiset hankinnat päätyvät Markkinaoikeuteen ja miten siltä voidaan välttyä.
  • Ulla Heikkilä Keskolta selitti, miten päivittäistuotemerkki Pirkka hallinnoi ostoissaan laajaa määrää toimittajia, hintoja ja laatua.
  • Otso Kivekäs paljasti Codenton reseptin ketterän ohjelmistokehityksen hankinnan onnistumiseen.

Kaikki esitykset ja seminaarin kulku twitter-seinällä löytyvät Codenton Storifystä.

Pilven suorituskyky ja mittaaminen

Codenton tekemän selvityksen mukaan suomalaiset IT-päättäjät ovat kiinnostuneita pilven suorituskyvyn seurannasta, mutta systemaattiset työkalut laahaavat jäljessä. Koko selvitys vapaasti saatavissa pyytämällä petri.aukia@codento.com.

Suosituin pilvi-infra, Amazon Web Services on laajentanut konevalikoimaansa uusilla High I/O instansseilla, joiden levy- ja verkkosuorituskykyä on parannettu. Vanhojenkin käyttäjien kannattaa nyt tarkistaa pitäisikö virtuaalikonevalikoima optimoida uudelleen.

Jos haluat Codenton ilmaisen työkalun AWS-instanssien valintaa helpottamaan, ota yhteyttä petri.aukia@codento.com.

Moderni tietojärjestelmähankinta

Ketterät menetelmät ovat modernin ohjelmistokehityksen perusta. Mutta ketteryys ei tarkoita, etteikö myös ennakkosuunnittelua tarvittaisi. Päin vastoin, ketterässä hankkeessa vision täytyy alusta alkaen olla kirkkaana mielessä. Karoliina Luoto kirjoittaa Hyvässä rengissä siitä, miten ketterä hanke kannattaa valmistella ennen itse hankintaan ryhtymistä.

My Data -seminaari

Kuka omistaa ihmistä koskevat tiedot viranomaisten ja yritysten rekistereissä? Tietojen kohde, vai tietojen kerääjä? Entä mitä oikeuksia kansalaisella on itseään koskeviin tietoihin? My Data on ajatus siitä, että kansalaisilla olisi oikeus saada omat tiedot käyttöönsä koneluettavassa muodossa ja tietää kuka niitä käsittelee.

Open Knowledge Finland, OP-Pohjolan ja Liikenne- & viestintäministeriö järjestävät tänään 7.4. iltapäiväseminaarin teemalla My Data ja tietosuoja-sääntely. My Dataan liittyviä tulevaisuuden mahdollisuuksia ja haasteita valotetaan niin liiketoiminnan, kuin ihmisten oikeuksienkin näkökulmasta. Aihepiiri on yhteinen yksityiselle ja julkiselle sektorille.

Tapahtuma Facebookissa.
Tapahtuma Eventbritessä.

Haluatko tutustua uudempiin uutiskirjeisiimme?

Jos haluat lukea muita uutiskirjeitämme, tässä linkit muutamaan niistä.

Leanillä tehoa liiketoimintaan (12/2015)
Lisenssit ja avoin lähdekoodi (09/2015)
Aamiaisseminaarin antia: tietojärjestelmien omistusoikeudet (06/2015)
Tiedolla johtaminen tuo parempia tuloksia (08/2014)
Inspiraatiota uuden IT:n päättäjille (06/2014)

Jos taas haluat saada tulevat uutiskirjeemme ensimmäisten joukossa suoraan sähköpostiisi, voit liittyä uutiskirjeemme tilaajaksi vaivattomasti blogimme sivupalkissa olevalla lomakkeella.

***

Kuva: Flickr Creative Commons, Art4TheGlryOfGod by Sharon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *