Uusi opintotietojärjestelmä yliopistoille ketterän kehityksen puitesopimuksellaCodento on yliopistojen ketterän opintohallinnon tietojärjestelmäuudistuksen toteuttaja. Helsingin yliopiston ketterän ohjelmistokehityksen puitesopimus on monella tapaa hieno esimerkki ketterästä ostamisesta. Asiakkuudessa panostetaan sekä osaamiseen, resursointiin että näkemykseen.

Osuvaa osaamista julkisella hankinnalla

Nykyopiskelijat elävät eri todellisuudessa kuin aiemmat sukupolvet: mobiilius voi tarkoittaa yhtä hyvin vaihtovuotta Japanissa, kuin unohtuneen asian tekemistä kävellessä. Jos tämä sukupolvi saa käyttökokemusodotuksiaan vastaavan opintojen hallintatyökalun, se voi tyytyväisyyden lisäksi vaikuttaa jopa valmistumisaikoihin.

Aalto-yliopisto koordinoi OTM-hanketta, jossa uudistetaan hallitusti Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston ja Tampereen yliopiston opintohallinnon tietojärjestelmä. Hankkeessa uudistetaan sekä opetuksen, opiskelemisen että opintojen hallinnon työkaluja. Helsingin yliopisto minikilpailutti hankkeelle toteuttajan helmikuussa 2014, ja siksi valikoitui Codento.

“Me haluamme varmistaa, että tästä tulee huippuluokan modulaarinen opintotietojärjestelmä”, linjaa yksi johtoryhmäläisistä, Mikko Markkola Tampereen yliopistolta. “Maailma on ehtinyt kehittyä nykyisten opintotietojärjestelmien ympärillä 20 vuotta. Siihen haasteeseen meidän pitää vastata, ja samalla haluamme varmistaa kehityksen elinkaaren myös tulevaisuudessa. Tähän emme pysty yksin.”

Projektin Helsingin yliopiston tuoteomistaja Tuomas Naakka on tyytyväinen hankkeeseen löydettyyn ohjelmistokehitysosaamiseen: “Löysimme meille loistavasti sopivat tekijät, ja yhteistyö on lähtenyt hyvin käyntiin. Se ei ole ollenkaan itsestään selvää, kun hankitaan ketterää osaamista julkisella hankinnalla.”

Helsingin yliopiston ketterä puitesopimus on mallisuoritus

Codento kilpailutettiin hankkeen toteuttajaksi HY:n uudesta kolmen toimittajan ketterästä ohjelmistokehityspuitesopimuksesta, joka kilpailutettiin syksyllä 2013. Yliopiston ketterän kehityksen puitejärjestelyssä yliopiston ohjelmistokehitysprojekteille on luotu monella tapaa ainutlaatuiset resurssit. Sopimukseen valikoitui kolme kokenutta ja laadukasta ketterän kehityksen ammattilaista. Näistä Helsingin yliopisto voi nopeasti minikilpailuttaa alkaviin projekteihinsa ketterän toteutustiimin.

Codentolla on ketterästä yhteistyöstä Helsingin yliopiston kanssa kokemusta jo pidemmältä aikaa. Codento ja HY ovat aiemmin tehneet yhdessä kansainvälisten opiskelijavalintojen järjestelmän University Admissions Finlandille.

“Helsingin  yliopisto on merkittävä suunnannäyttäjä ketteränä julkishallinnon  asiakkaana”, sanoo Codenton julkishallinnon myyntijohtaja Tommi Ullgrén.  “Yliopistolla hahmotetaan, että ketterä tuoteomistajuus vaatii  asiakkkaalta osaamista, resursointia ja näkemystä, ja toimintamallien kehitykseen halutaan siellä aidosti panostaa.”

Asiakkaalla näkemys menetelmästä ja riskien hallinnasta

Varmistaakseen tasalaatuiset toteutukset Helsingin yliopisto on tehnyt ketterän yhteistyömallin, jossa linjataan konkreettiset yhteistyön käytännöt Scrumin ja Kanbanin puitteissa. Mallista löytyvät tavallisten ketterien periaatteiden lisäksi esim. käsittelykäytännöt tiimin metodikehityskohdille tai menetelmäehdotuksia retrospektiiviin.

Puitesopimuskilpailutuksen aikana toimittajat sitoutuivat yhteistyömalliin ja esittivät siihen omia lisäyksiään. Kuten arvata saattaa, Codento oli projektiin tarjoamisesta innoissaan.

OTM-hankkeen lisäksi Helsingin yliopisto on käyttänyt puitesopimusta toistaiseksi www-sivustonsa uudistamiseen.

Yhä useammat julkishallinnon toimijat ovat jo onnistuneesti ostaneet ketterää ohjelmistokehitystä  hankintalain puitteissa. Muutaman eri toimittajan kanssa tehty puitesopimus on tähän yksi mahdollinen malli. Sen etuna on hyvä hintahallinta ja laaja valikoima toimittajien osaamista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *