Lähtölaukaus OpinderiinKuvakaappaus tämänhetkisestä Opinderista.

Helsingin yliopiston ja Codenton yhteistyö Opinder-sovelluksen toteuttamiseksi on käynnistynyt ja molemmat osapuolet ovat projektista innoissaan. ”Tosi hyvät fiilikset. On myös tosi odottava olo, kun olemme päässeet tuotantoversion kehitykseen. Juuri tänään tapasimme kehitystiimin kanssa, ja hyvältä näyttää,” kommentoi Pauliina Kupila, Opinderin tuoteomistaja.

Opiskelijoilta opiskelijoille

Helsingin yliopisto on innokas löytämään uusia verkkopalveluita. Idea ja konsepti Opinderiin, eli ’opiskelijoiden Tinderiin’, lähti Ohjelmistotekniikan menetelmät –kurssin harjoitusten opiskelijaryhmältä. Kyseessä ei kuitenkaan ole opiskelijoiden deittisivusto, vaan opiskeluseuran hakemiseen suunnattu sovellus. Opinderin ajatus on luoda näppärä palvelu, jonka avulla opiskelijat voivat helposti löytää saman kurssin muut osallistujat, olla yhteydessä toisiinsa, kysyä toisiltaan tarvittaessa apua kurssin tehtäviin ja muodostaa lukupiirejä. Myös opettajat voivat ilmoittaa Opinderissa vapaista vastaanottoajoistaan, ja opiskelijat puolestaan pääsevät varaamaan aikoja lyhyelläkin varoitusajalla. Valmiin Opinder-sovelluksen voi ladata sovelluskaupasta omaan matkapuhelimeensa tai käyttää sitä selaimella.

Toteutus avoimella lähdekoodilla

Opinder toteutetaan avoimen lähdekoodin projektina. Kuka tahansa julkishallinnon toimija voi siis tulevaisuudessa ottaa lähdekoodin omaan käyttöönsä, ja ryhtyä kehittämään siitä omaa sovellustaan. Sitä kautta sovellus toivottavasti leviää myös muihin yliopistoihin. ”On erinomaisen innostavaa päästä tekemään uutta sovellusta, joka on lähtenyt opiskelijoiden omasta ideasta. Julkaisu avoimena lähdekoodina ja käyttäjälähtöinen toteutustapa tekevät projektista erityiskiinnostavan,” iloitsee Tommi Ullgrén, Codenton julkishallinnon asiakkuusvastaava.

Pauliina Kupila Opinderin lumoissa
Pauliina Kupila Opinderin lumoissa.

Liikkeelle käyttäjälähtöisellä pilotilla

Opinder-projekti käynnistettiin tuottamalla ensin käyttäjälähtöinen pilottisovellus, joka oli käytettävissä verkossa, ja myöhemmin myös matkapuhelimessa. Yliopiston väki on päässyt vapaasti katselemaan ja kokeilemaan prototyyppisovellusta. Samalla on kuulosteltu, miten se otetaan vastaan. Suhtautuminen on ollut myönteistä. ”Hirveän positiivisesti tämä on otettu vastaan. Aiemmin piti oikein toppuutella, kun emme olleet vielä varmoja toteutuksesta. Nyt on sitten päästy sanomaan, että pian pääsette käyttämään tätä,” Kupila kertoo. ”Osa valmistuvista opiskelijoista on harmitellut, ettei tällaista sovellusta ollut heidän opiskeluaikanaan.” Tilausta sovellukselle on siis ollut jo pidemmän aikaa.

Ketterää kehitystä

Maaliskuussa päätettiin, että Opinder etenee varsinaiseen tuotantoon. Projektin toteutus kilpailutettiin Helsingin yliopiston ketterän kehityksen puitesopimuksen kautta ja toimittajaksi valittiin Codento. Projekti toteutetaan luonnollisesti ketterästi; Helsingin yliopistolla on tuoteomistaja, Codentolla taas Scrum Master ja kehitystiimi. He etenevät yhdessä resurssi- ja aikataulupainotteisen työskentelyn kautta kohti valmista lopputulosta. Ensin tehdään ja julkaistaan MVP (Minimum Viable Product), ja siitä saadun palautteen pohjalta viimeistellään varsinainen sovellus. ”Olen ollut aikaisemmin vesiputous-hankkeessa projektipäällikkönä, ja henkilökohtaisesti pidän tästä työskentelytavasta enemmän. On hienoa, kun pääsee nopeasti näkemään kädenjäljen, testaamaan sitä käyttäjillä ja saa heiltä heti palautetta,” Kupila sanoo.

Opinder on Helsingin yliopiston ensimmäinen mobiilisovellushanke. Siksi yliopistolla joudutaan tekemään paljon selvitystyötä liittyen tietoturvaan ja -suojaan, sekä miettimään, mihin sovelluskauppoihin Opinder julkaistaan. ”Tämä on senkin puolesta uutta ja jännittävää. Tätä projektia en antaisi pois,” Kupila toteaa hymyillen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *