Lisenssit ja avoin lähdekoodi – Codenton uutiskirje 09/2015Hyvää syyskuuta!

Lisenssit ja avoin lähdekoodi ovat edelleen kuuma keskustelunaihe sekä meillä että maailmalla. Tässä uutiskirjeessä:

  •    IT2015 – Milloin asiakkaan kannattaa omistaa koodi?
  •    Avoimen lisenssin valinta
  •    Gartner: Lisenssioptimointi on hyödyntämätön kilpailuetu
  •    Mitä isot tekevät? Ja mitä asiakkaan kannattaisi siitä päätellä?
  •    Ohjelmistoyritysten avoimen lähdekoodin strategiat
  •    Mitä seuraavaksi?
  •    Opinder – ketterä avoimen lähdekoodin palvelu Helsingin yliopistolle

Milloin asiakkaan kannattaa omistaa koodi? – Uusia ajatuksia luvassa IT2015:ssä

IT2010-sopimusehdot uudistuvat ja julkistetaan 24.9.2015 nimellä IT2015. Uudistuksen varrella on keskusteltu kiivaastikin siitä, kenelle lähdekoodin pitäisi kuulua – asiakkaalle, joka maksaa ohjelmistokehityksestä vai toimittajalle, joka yrittää tehdä siitä liiketoimintaa. Lausuntokierroksella näytti, että uudet ehdot kannustavat asiakasta tunnistamaan, milloin koodin omistaminen on liiketoiminnan kannalta oleellista. Omistuksen jääminen toimittajalle oli tarjolla oletusvaihtoehdoksi, jolloin sopimusehdot helposti ohjaavat hinnoittelemaan asiakkaan omistuksen erikseen.

Codenton toimitusjohtaja Petri Aukia pohtii aihetta julkisen puolen JIT2015-ohjeiden suhteen. JIT2015-ehtojen julkaisuhetki oli vielä kirjeen lähetyshetkellä epävarma.

Avoimen lisenssin valinta

Tarttuva vai salliva lisenssi? GPL, BSD, MIT? Otso neuvoo kalvosarjassaan, mitä lähdekoodin lisenssin valinnasta on tärkeää ymmärtää. Näkökulma on erityisesti julkishallinnon. Kuinka valita avoin lisenssi?

Gartner: Lisenssioptimointi on hyödyntämätön kilpailuetu

Miksi lisensointiin ja ohjelmistojen omistusmalliin kannattaa edes käyttää energiaa? Gartnerin uusi IT Market Clock for ITSM 2.0 -raportti toteaa, että kun laajennetaan ajattelua ohelmistojen omistamisesta koko IT:hen, lisenssioptimointi on tärkeä kilpailuedun lähde. Toistaiseksi se on vain hyvin vajavaisesti hyödynnetty.

Lisenssioptimointia myyvä Flexera pohtii Gartnerin analyysiä blogissaan, ja Software Development Timesin hyvä artikkeli taas pistää Flexeran pohdinnat kontekstiinsa.

Mitä isot tekevät? Ja mitä asiakkaan kannattaisi siitä päätellä?

Yksi avoimen lähdekoodin maailman kohuttu tulokas on pilvifirma Salesforce, joka on vetänyt lisensointikeskustelusta omat johtopäätöksensä ja ryhtynyt tarjoamaan UI-rakennustyökalu Auraansa osittain avoimena lähdekoodina ja ilmaiseksi. Videopilvi Netflix on näyttänyt tietä ja kulkenut avoimen lähdekoodin polkua jo pitkään ja maineikkaasti.

Petrin blogisarjassa avataankin sitä, millaisia strategioita ohjelmistoyrityksillä avoimen lähdekoodin suhteen on. Lukiessa kiinnostavaa on pohtia, millaista strategiaa oma kumppaniverkosto mahdollisesti edustaa.

Avointen ekosysteemien strategiat
Suljettujen ekosysteemien strategiat

Mitä seuraavaksi?

codento-ohjelmiston-haltuunoton-vaiheet

Mitä siis järjestelmien ostajan pitäisi seuraavaksi lisenssien suhteen tehdä? Petrin kalvosetti lisensoinnin kokonaiskuvasta ja kartoittamisen ensi askelista ehdottaa tehtävälistaa ensi maanantaille. Ohjelmistojen omistaminen – haltuunoton vaiheet.

Opinder – avoimella lähdekoodilla ja joukkoistuksella mainiota jälkeä

Loistava esimerkki onnistuneesta avoimen lähdekoodin ketterästä projektista ja asiakkaan vahvasta omistusotteesta on Opinder eli ’opiskelijoiden Tinder’, jonka kautta voi etsiä opiskeluseuraa. Meillä on ilo ja kunnia olla mukana toteuttamassa palvelua Helsingin yliopistolle. Lue lisää Opinderista.

Mahtavaa syksyä kaikille!

Petri ja koko Codento-tiimi

Haluatko tutustua muihin uutiskirjeisiimme?

Jos haluat vilkaista muita uutiskirjeitämme, tässä linkit muutamaan niistä.

Leanillä tehoa liiketoimintaan (12/2015)
Aamiaisseminaarin antia: tietojärjestelmien omistusoikeudet (06/2015)
Tiedolla johtaminen tuo parempia tuloksia (08/2014)
Inspiraatiota uuden IT:n päättäjille (06/2014)
Uutiset IT:n päättäjille (03/2014)

Jos taas haluat saada tulevat uutiskirjeemme ensimmäisten joukossa suoraan sähköpostiisi, voit liittyä uutiskirjeemme tilaajaksi vaivattomasti blogimme sivupalkissa olevalla lomakkeella.

***

Kuva: Flickr Creative Commons, opensource.com.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *