Leanillä tehoa liiketoimintaan – Codenton uutiskirje 12/2015Leanin on tarkoitus vähentää turhaa taustahälyä ja omissa poteroissa istumista. Sen sijaan töitä tehdään yhdessä, yhteistä päämäärää kohti.

Mukavaa joulukuuta!

Lean on jatkuvan kehittämisen tapa, jossa tunnistetaan mikä tuottaa liiketoiminnalle ja asiakkaille arvoa, keskitytään siihen ja karsitaan turhaa. Oikein toteutettuna lean parantaa organisaation tuloksellisuutta, asiakkaiden tyytyväisyyttä ja henkilöstön flowta, ja me Codentolla liputamme etenkin leaniyttävän ohjelmistokehityksen puolesta. Tässä uutiskirjeessä:

  •    Lean leviää suomalaisessa terveydenhuollossa
  •    Tätä on lean
  •    Video: Jeffrey Likerin arvio Toyota Kata –kirjasta
  •    Lean-ajattelu ohjelmistoprojektin valmistelussa
  •    Jatkuvan parantamisen lähtökohdat
  •    Video: Obeya – tiiviimpää yhteistyötä
  •    Lean intranet

Lean leviää terveydenhuollossa

Potilaan lääkärilehti uutisoi 1.12., että lean-mallin käyttö leviää suomalaisen terveydenhuollon parissa. Menetelmän avulla parannetaan paitsi yksiköiden toimintaa, myös sairauksien hoitoja. Lähtökohtana on potilaan näkökulma.

Tätä on lean

Tätä on lean on helppolukuinen ja oivaltava kirja, josta saa hyvän peruskäsityksen, miksi joskus kannattaa katsoa mieluummin asioiden virtaa kuin yksittäisten toimijoiden resurssitehokkuutta.

Video: Jeffrey Likerin arvio Toyota Kata –kirjasta

Tässä 20 minuutin videossa Toyota Way –kirjan kirjoittaja Jeffrey Liker kertoo omasta lean-historiastaan ja arvioi Mike Rotherin Toyota Kata –kirjaa. Molemmat kirjat ovat hyviä jokaiselle, joka haluaa sukeltaa syvemmälle leaniin.

Lean-ajattelu ohjelmistoprojektin valmistelussa

Codento-lean-visiolakana

 

Miten voit tuottaa ohjelmistolla asiakkaallesi ja liiketoiminnallesi eniten arvoa? Entä miten saat ohjelmiston tehtyä tehokkaimmin? Näistä peruskysymyksistä lähtee lean ohjelmistoprojekti.

Konsulttimme Karoliina Luoto on kiteyttänyt lean-visiolakana –työkaluun tärkeimmät kysymyksesi ohjelmistoprojektin suunnittelussa. Karoliina kirjoitti myös kattavat ohjeet visiolakanan täyttämiseen. Tilaa maksutta joko täytettävä PDF tai juliste tiimitilan seinälle.

Jatkuvan parantamisen lähtökohdat

Jotta leanillä tavoiteltavalla jatkuvalla parantamisella on mahdollisuus tulla organisaation kulttuuriksi, on hyvä ymmärtää oman organisaation suhde toisiin. Silloin on mahdollista kiteyttää visio, haaste ja tavoitetila – edellytykset parannusrutiinin toimivuudelle.
Siksipä Simon Wardley johdattelee arvoketjun tilannekartoitukseen.
Ja tässä esimerkki siitä, miten Uber sijoittuisi kyseiselle arvokartalle.

Video: Obeya – tiiviimpää yhteistyötä

Kun jatkuva parantaminen on otettu osaksi toimintaa, on syytä sopia, miten aloitettua muutosta ylläpidetään ja vahvistetaan. Obeya, suuri huone, on tehokas tapa tähän.

Lean intranet

Lean ja intranet – miten ne liittyvät yhteen? Lean intranet syntyy, kun intraa tehdessä saadaan maksimoitua arvo liiketoiminnalle ja minimoitua toissijainen. Katso blogistamme Karoliina Luodon kalvosarja aiheesta.

Rauhaisaa joulunodotusta kaikille!

Petri ja koko Codento-tiimi

P.S. Tykkäsitkö tämän uutiskirjeen sisällöstä? Kiitos siitä kuuluu pitkälti uudelle lean-valmentajallemme Miika Kuhalle. Tervetuloa Codenton riveihin, Miika!

Haluatko tutustua aiempiin uutiskirjeisiimme?

Jos haluat lukea aiempia uutiskirjeitämme, tässä linkit muutamaan niistä.

Lisenssit ja avoin lähdekoodi (09/2015)
Aamiaisseminaarin antia: tietojärjestelmien omistusoikeudet (06/2015)
Tiedolla johtaminen tuo parempia tuloksia (08/2014)
Inspiraatiota uuden IT:n päättäjille (06/2014)
Uutiset IT:n päättäjille (03/2014)

Jos taas haluat saada tulevat uutiskirjeemme ensimmäisten joukossa suoraan sähköpostiisi, voit liittyä uutiskirjeemme tilaajaksi vaivattomasti blogimme sivupalkissa olevalla lomakkeella.

***

Ylempi kuva: Flickr Creative Commons, opensource.com.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *