Slack – miten se vaikuttaa Codento-kulttuuriin?Inspiroituneena Miikan mainiosta flow-blogauksesta päätin pohtia, miten Codentossa käyttämämme Slack vaikuttaa codentolaisten flow-tilan saavuttamiseen. Slack on pilvipalveluun pohjautuva, tiimien yhteistyötä helpottava viesti- ja arkistointiohjelma, johon pääsee liittymään tiimin ylläpitäjän kutsulla.

Mitä hyötyä me codentolaiset saamme Slackistä? Kysyin asiaa kollegoiltani, ja monissa vastauksissa nousi esille samoja seikkoja.

Jäsentyneempää tiedonvälitystä

Kun Codentossa oli alle kymmenen työntekijää, meillä käytettiin Skypeä. Skypen ja Slackin suurin ero on, ettei Skypeen saa luotua ryhmiä eri keskuisteluille. Niinpä kaikki codentolaisten yhteinen keskustelu – niin huonot vitsit, kuin tärkeät projekti-asiatkin – jouduttiin käymään samassa keskustelussa. Tämä oli vaikeaa jo pienellä poppoolla, ja yrityksen kasvaessa se kävi nopeasti mahdottomaksi. Tärkeät asiat hukkuivat helposti viestivirtaan.

”Slack on tehnyt sisäisestä viestinnästämme paljon jäsentyneempää,” tuumaa konsulttimme Karoliina Luoto. ”Slackissa on helppoa luoda omat kanavat niin vapaammalle keskustelulle, kuin projektitöille ja vaikkapa isompien tarjousten valmistelulle.”

Vapautus meilitulvasta

Monille codentolaisille Slack on tuonut vapautuksen loputtomaan sähköpostivirtaan. ”Edellisessä työpaikassani minulle tuli jopa yli sata meiliä päivässä. Slack on Codentolla dominoiva tapa kommunikoida, joten minulle ei enää tule sähköpostia ollenkaan,” kertoo konsulttimme Miika Kuha. Ei liene ihme, että meilin vähäisyys aiheuttaa yhdessä jos toisessakin codentolaisessa pientä riemua.

Viestit menevät varmasti perille – ja arkistoituvat

Ohjelmistoarkkitehtimme Mikko Herranen taas kiittelee Slackin varmuutta verrattuna hänen edellisessä työpaikassaan käytettyyn, yrityksen sisäiseen IRC-chattiohjelmaan. ”Slackissä ei periaatteessa koskaan menetä yhtään viestiä, eikä myöskään ole vaaraa siitä, että luulet hyvällä syyllä vastaanottajan saaneen lähettämäsi viestin, vaikka todellisuudessa se ei olekaan mennyt perille. Slack myös arkistoi viestit, toisin kuin IRC,” Mikko toteaa. Karoliina komppaa: ”Tämän ansioista vaikkapa lomalta palatessa on helppoa päivittää ymmärryksensä esimerkiksi tietystä projektista.”

Virtuaalinen tukiverkosto

Slack on luonut Codentolle hyvän avun pyytämisen – ja saamisen – kulttuurin. Eri aiheista on helppoa avata keskusteluja. ”Se on sellaista keskinäissparrailua,” luonnehtii Karoliina.

Karoliinan mukaan Slack nousee arvoon arvaamattomaan etenkin, kun on pitkiä aikoja poissa omalta toimistolta. ”Jos asiakkaan luona syystä tai toisesta on stressaava hetki, niin toisinaan on mukava palata omien työkaverien ystävällisen yhteisön pariin.”

Myös Miikan mielestä yksi Slackin suurimpia henkilökohtaisia hyötyjä on se, että vaikka ei pääsisi aina käymään toimistolla, tietää silti, mitä tapahtuu. ”Sellainen pieni kohina kuuluu koko ajan,” Miika toteaa.

Lisää avoimuutta kulttuuriin

Slack tuo myös lisää avoimuutta yrityskulttuuriin. Codentolaiset ovat tottuneet keskustelemaan melkeinpä mistä tahansa Slackissä – ja keskustelut ovat kaikkien niistä kiinnostuneiden nähtävillä. ”Siitä tulee avoimempi kulttuuri väkisinkin,” tuumii ohjelmistoarkkitehtimme Matti Kinnunen. Tämä avoimuus on tietenkin mitä suurimmassa määrin Codenton arvojen mukaista.

Hauskuutta työpäiviin…

Karoliinan mielestä Slackin pienin hyöty ei suinkaan ole se, että siellä pidetään myös hauskaa. “Maailmassa ei ole liikaa insinöörivitsejä, ja nekin ovat tärkeitä,” hän sanoo. Toinen Slackin myötä syntynyt, hauska ilmiö on kustomoidut hymiöt. “Meillä on esimerkiksi kissa, joka haluaa unohtaa näkemänsä, muttei voi. Se on sellaista hauskaa do it yourself -meininkiä,” Karoliina jatkaa.

Äkkiseltään vitsailu ja hymiöt voivat tuntua ajanhukalta, mutta sitä ne eivät suinkaan ole. Vietämme ison osan ajastamme työpaikalla, joten ei ole yhdentekevää, millainen ilmapiiri siellä on. Jos työkaverien kanssa vitsailu parantaa yhteishenkeä ja edistää työssä jaksamista, se on todella arvokasta. Kaikkihan me tiedämme, että aika kuluu nopeammin silloin, kun on hauskaa – miksi siis töissä(kin) ei saisi olla mukavaa?

…mutta myös häiriötekijöitä

Entäpä sitten Slackin haitat? Slack tuo Codenton kulttuuriin ja tiedonvälitykseen paljon hyvää, mutta on selvää, että se voi joskus myös estää flown toteutumista. Jos käsillä on erityistä keskittymistä vaativa työtehtävä, voi jatkuvasti pingaava Slack olla häiriötekijä – tulee houkutus mennä tarkistamaan uudet viestit. “On se tietysti vähän oma vikakin,” tuumii Matti. “Ei olisi pakko mennä aina katsomaan.”

Toisaalta Codentossa on kulttuurisesti hyvin sallittua, että keskittymistä vaativan työn aikana Slack laitetaan kiinni. Jos kollegalla on Slack suljettuna, häneen uskaltaa heti ottaa yhteyttä siitä huolimatta. Kysymyksensä tai asiansa voi viestittää tietäen, että viesti ei häiritse vastaanottajaansa juuri nyt, mutta hän kuitenkin näkee sen heti kun kirjautuu takaisin sisälle. Näin sekä omat, että vastaanottajan työt etenevät joutuisasti.

Kun Codento hyötyy, asiakkaat hyötyvät

Miten sitten Codenton asiakkaat hyötyvät Slack-kulttuuristamme? Lienee ilmiselvää, että kun työaikamme ei kulu turhaan meilivyöryn kahlaamiseen, meillä on enemmän aikaa asiakkaidemme pulmien ratkaisuun.

Vähemmän ilmeinen, mutta silti merkittävä hyöty on myös se, että Codenton työtavat eivät jää toimistomme seinien sisälle. Parhaat käytännöt, hyvän flown ja loistavan yhteishengen – sekä tietenkin insinöörivitsimme – voimme viedä myös asiakkaillemme.

Kuva: Flick Creative Commons, Jeremy Miles

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *