Osaaminen kuntoonModernien menetelmien osaamattomuus vaikeuttaa ohjelmistokehittäjien työllistymistä. Heitä voisi auttaa päivittämään osaamistaan kolmen kuukauden avoimen lähdekoodin ryhmäprojektilla.

Pulaa osaavista työntekijöistä

Meillä Codentossa on ongelma. Asiakkaat haluaisivat ostaa meiltä leaniä ohjelmistokehitystä. Me haluaisimme myydä, mutta emme aina pysty, koska emme pysty rekrytoimaan päteviä ohjelmistokehittäjiä tarpeeksi nopeasti. Tilanne on hankala niin asiakkaillemme, meille kuin meiltä töitä hakeneillekin.

Ongelma ei näet ole siinä, ettemmekö me saisi hakemuksia avoimiin tehtäviimme. Ongelma on siinä, että meille hakevat eivät osaa teknologioita ja kehitysmenetelmiä, joita asiakkaamme haluavat käytettävän ja joita me itsekin haluamme käyttää.

Ongelman ratkaisu on kaikkien etu

Modernien menetelmien osaamattomuus ei ole hakijoiden vika. Heidän työhistoriansa vain on sattunut olemaan sellainen, että he eivät ole oppineet uusimpia asioita. Tämä koskee erityisesti suurissa tuotekehitysfirmoissa pitkän uran tehneitä.

Ongelma olisi syytä ratkaista, jotta meidän – ja vastaavien muiden yritysten – liiketoiminta kukoistaisi ja jotta YT-neuvotteluissa työpaikatta jääneet työllistyisivät sukkelasti. Työttömyyden pitkittyminen ei ole kenenkään etu. Se maksaa liian paljon sekä rahana että menetettyinä työvuosina.

Ratkaisu: Työnhakijoille tuoretta osaamista

Me Codentossa olemme nyt keksineet tähän ongelmaan ratkaisun. Ratkaisu on seuraava: avoimen lähdekoodin kolmen kuukauden ryhmäprojekti.

Projektin speksit ovat seuraavat:

 1. Otetaan joukko työttömiä ohjelmistoammattilaisia – vaikkapa Nokialta liiketoiminnan muuttumisen vuoksi potkut saaneita. Sellaisia, jotka ovat kokeneita, mutta nykymarkkinoilla olosuhteiden vuoksi vääriä asioita osaavia.
 2. Otetaan huippukouluttajia, jotka osaavat kouluttaa myöhemmin mainittuja teknologioita.
  Jaetaan joukko 5 hengen tiimeihin.
 3. Otetaan jokin Sipilän hallituksen digitalisaatiota edistävä pieni projekti. Tai jokin muu mielenkiintoinen julkisen sektorin ongelma. Näitä riittää. Tuhansia.
 4. Valitaan muutama teknologia, jolle on juuri nyt ja lähitulevaisuudessa paljon kysyntää. Vaikkapa nyt Python, JavaScript, React, AngularJS tai Docker – ihan mitä vaan nyt onkaan muodissa. Tai vaikka muodikkain iPhone-appsien kehitysvälpästö. Tai Androidin.
 5. Tehdään 4 kappaletta 3 viikon sprinttejä scrum-menetelmällä. Tuloksena on uuden palvelun tai tuotteen MVP. Porukka ehtii varmasti saada jotain hyödyllistä ja esittelemisen arvoista aikaan. Osaaminen kehittyy. Maine kasvaa.
 6. Julkaistaan tuotokset koko ajan avoimella lisenssillä Githubissa.
 7. Maksetaan näille tekijöille tekemisestä ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Projektin tulokset

Tulokset olisivat varmasti hyödylliset:

 1. Meillä olisi yhtäkkiä modernit työkalut ja kehitysmenetelmät osaavia ammattilaisia. He voisivat hakea moniin firmoihin duuniin ja pääsisivät ihan varmasti.
 2. Meillä olisi myös koko joukko mielenkiintoisia ja ehkäpä hyödyllisiä ohjelmisto- ja palvelutuotteiden protoja.

Mikä estää tällaiseen menetelmään siirtymisen?

***

Kuva: Flickr Creative Commons, Dave Conner.

Tämän artikkelin on kirjoittanut Matti Kinnunen ja sitä ovat sittemmin muokanneet muut Codenton työntekijät.

Yksi kommentti artikkeliin ”Osaaminen kuntoon

 1. Vaikka nyt kilpailijalla olenkin, minusta tämä kuulostaa hyvältä ja toteuttamiskelpoiselta idealta, jos teillä on koulutusresurssit valmiina käytettäviksi, ja hankitte aktiivisesti etenemisen mahdollistavat oikeat kontaktit työministeriöstä, ja relevanteista toimistoista.

  Olen yrittänyt tarttua samaan problematiikkaan kasaamalla osaamisen modernisointiin oppimispolkua ihmisten itseopiskelun pohjaksi https://mikael.io/the-jvm-path/ mutta projektit ovat koko alkuvuoden painaneet niin päälle että on vaikea löytää aikaa tärkeille, mutta ei-kiireisille asioille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *