Ruokaa verkkokaupasta omalla autollaHelsingin sanomat iloitsee Maataloustuottajien keskusliiton MTK:n uudesta verkkokaupasta, Ruokaasuomesta.fi:stä. MTK:n verkkokaupasta kuluttaja voi ostaa maataloustuotteita ja -jalosteita suoraan tuottajilta ilman kaupan keskusliikkeitä ja muita välikäsiä. Suoramyynnin HS ja MTK uskovat alentavan hintoja, mutta samalla olevan maataloustuottajille kannattavampaa.

Idea on hyvä, joten klikkasin itseni Ruokaasuomesta-verkkokauppaan. Ajattelin testata, olisiko kaupasta minulle hyötyä ja josko saisin sieltä tarvitsemiani ruokia halvemmalla kuin 300 metriä kotoani olevista Alepasta ja K-marketista.

Vuoden myslit

Syön paljon mysliä. Ajattelin tilata vuoden myslit kerralla, koska mysli säilyy hyvin. Valitsin Sysmän luomuherkkujen mysliä viiden kilon paketeissa 10 pakettia. Se on maksimimäärä, jonka MTK:n kaupan käyttöliittymä suostuu minulle myymään.

Kassalla käy ilmi, että “toimituskulujen laskeminen näille tuotteille ei onnistu”. Viisi pakettia eli 25 kiloa mysliä onnistuin tilaamaan. Ruokaasuomesta-verkkoauppa toimittaa ne  Postin palvelujen välityksellä minulle joko lähi-Alepani vieressä olevaan R-kioskiin hintaan 8,90 euroa tai kotiin hintaan 15,90 euroa. Myslin kilohinnaksi tulee kotiin kannettuna noin 5 euroa. Alepan verkkokaupassa myslin hinta on noin 6 euroa kiloa, joten MTK:n verkkokauppa on todellakin halvempi ja tuo myslin minulle kotiin asti! Kauppa lunastaa lupauksensa halvemmasta ruuasta suoraan tuottajalta.

Munia ja lihaa tuottajalta

Rohkaistuin onnistuneesta myslitilauksestani. Päätin tilata muutakin. Kananmunia ja lihaa tilaan mielellään suoraan tuottajalta, koska silloin tiedän mistä ne ovat peräisin ja miten ne on tuotettu.

Valitsin neljä isoa pakettia kananmunia ja kolme isännän pakettia lihaa eli 30 kiloa hyvää, tuoretta, suomalaista lihaa. Klikkasin itseni kassalle. Syötin osoitteeni. Järjestelmä pystyi laskemaan minulle toimituskulut, vaikka lihaa olikin enemmän kuin aiemmin mysliä. Toimituskulut olivat yllättäen nolla euroa.

Yllättävä itsepalvelu
Yllättävä itsepalvelu

Oma auto tarpeen

Sitten tulikin iso yllätys. Verkkokauppa ei toimita kananmunia eikä lihaa minulle kotiin. Minun on itse noudettava kananmunat suoraan tuottajalta Vaskivedeltä, Virroilta. Sinne on noin 280 kilometriä matkaa Helsingistä. Lihan voisin noutaa Juupajoelta. Virroilta Juupajoelle on 65 kilometriä ja Juupajoelta takaisin kotiini 220 kilometriä. Yhteensä minun pitäisi autoilla yli 500 kilometriä saadakseni haltuuni MTK:n verkkokaupasta ostamani ruuat. Autoliiton mukaan autoiluni maksaisi yli 200 euroa. Minulla ei ole autoa, joten jätin ruoat ostamatta. Muutenkin 500 kilometrin autoilu verkkokaupasta ostamani ruoan saamiseksi tuntuu hieman liialliselta. 

Puolikas verkkokauppa

Miten tässä nyt näin kävi? Miksi MTK on luonut puolikkaan verkkokaupan? Verkkokauppahan koostuu kahdesta osasta: verkossa olevasta käyttöliittymästä ja logistiikkajärjestelmästä, joka toimittaa tuotteet asiakkaille. Logistiikkajärjestelmän voi joko toteuttaa itse tai ostaa palveluna. MTK on ostanut logistiikan osittain palveluna, koska Posti toimittaa minulle tilaamani myslit MTK:n puolesta. Osin MTK on tuumannut, että logistiikan voi ulkoistaa asiakkaalle – aivan kuten Verkkokauppa.com on menestyksekkäästi tehnyt. Asiakkaalle pitäisi kuitenkin olla tarjolla jokin muukin vaihtoehto kuin ostosten noutaminen itse. Asiakkaalla ei näet aina ole mahdollisuutta tai aikaa tehdä verkkokauppiaan töitä ilmaiseksi.

MTK:n verkkokauppa on hyvä idea, mutta toteutus on raakile. MTK:lla on varmaan omat sisäiset syynsä raakileen julkaisemiseen. Jos tavoitteena on saada myytyä lihaa tai munia suoraan tuottajilta kuluttajille, MTK:n verkkokauppa epäonnistuu keskeneräisenä tekeleenä surkeasti. Lihaa ja munia saa melko suoraan tuottajilta torilta tai hallista, joihin molempiin on liki kaikilla suomalaisilla alle 500 kilometrin matka.

Tämän artikkelin on kirjoittanut Matti Kinnunen ja sitä ovat sittemmin muokanneet muut Codenton työntekijät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *