Voiko konsultointia tehdä Kataloniasta Suomeen?Codenton etäkonttorilla Gironassa.

Kotini putkiremontin aikataulu varmistui keväällä. Asunnossa ei voisi asua elokuun alusta lokakuun loppuun. Mikä neuvoksi? Mistä tilapäinen asunto? Olisiko mahdollista tehdä edes osapäiväisesti konsulttihommia ulkomailta etänä Suomeen? Voisiko asunto olla muualla kuin Helsingissä? Voisiko asunto olla Gironassa, pyöräilijöiden paratiisissa, jossa mieluusti vietän aikaani? Voisinko yhdistää Codenton konsulttihommani ja pyöräilyintohimoni? Kokeilemallahan se selviää.

Tuumasta toimeen

Ensin esittelin idean Codenton toimitusjohtajalle Petri Aukialle. Hän innostui ideasta heti, sillä hän haluaa kokeilla kaikenlaista uutta. Sovimme, että teen töitä 3 päivää viikossa ja että Codento maksaa minulle tuntipalkkaa kirjoittamieni tuntiraporttien ja tekemieni töiden mukaan. Sovimme tehtävistä tarkemmin kuin normaalisti. Lupasin hoitaa Codenton rekrytointia, kirjoittaa blogipostauksen tai pari viikossa ja hoitaa käynnissä olevat projektit omalta osaltani.
Muutin Gironaan elokuun ensimmäinen päivä. Ensimmäinen työpäiväni oli heti elokuun toisena päivänä. Onneksi olin vuokrannut kalustetun asunnon, jossa elämä ja työt lähtivät sujuvasti käyntiin. Nettikin on nopeampi kuin Codenton konttorissa Helsingissä, 250 Mbps. Asunnossa on mukava työpöytä, alakerrassa kahvila ja vastapäisessä talossa mainio lounaspaikka. Puitteet ja olosuhteet ovat kunnossa – työnteko on itsestä kiinni. Niinhän se toki on Helsingissäkin.

Sama työ, uudet olosuhteet

Työni sinänsä on samanlaista nyt Gironassa kuin se oli keväällä Helsingissä. Luen, tapaan – nyt virtuaalisesti – asiakkaita, mietin ja kirjoitan. Olosuhteiden muutos on kuitenkin tuonut mukanaan joitakin yllättäviä asioita.

Enemmän puheluita…

Puhun puhelimessa paljon enemmän kuin aiemmin. Puhuminen ja kuunteleminen sujuvat hyvin, mutta elekielen ja yhteisen luonnostelun puuttuminen on osoittautunut yllättävän paljon työtä hankaloittavaksi.

Videopuhelut tuovat osan elekielestä mukaan kommunikaatioon. Yleensä kuitenkin kädet, vartalo ja osa äänistä jää välittymättä, mikä haittaa ymmärrystä ja vivahteiden tajuamista. Olen melko yllättynyt kasvokkaisen kanssakäymisen ylivertaisuudesta.

…ja vähemmän seuraa

Yksinäisyys ja yksin tekeminen vaatii paljon enemmän itsekuria kuin kuvittelinkaan. Huomaan, että yleensä ensin keskustelen kollegojeni kanssa ja vasta sitten kirjoitan. Nyt keskustelut jäävät käymättä, jos niille ei erityisesti varaa aikaa. On luotava motivaatio koko ajan aivan itse.

Turhat kokoukset harmittavat

Kaikkiin töihin kuuluu toisinaan kokouksia, jotka vaikuttavat turhilta tai liian pitkiltä. Normaalisti ne vain harmittavat. Ulkomailta työskennellessä ne raivostuttavat. Ilmeisesti kasvokkaisesta kokouksesta saa aina hyvää mieltä kollegojen läsnäolosta. Puhelinkokouksesta tai videoneuvottelusta läsnäolon sosiaalista hyvää mieltä ei saa. Harmitus voi kasvaa äkkiä isoksi. Harmitusta voi yrittää vähentää peittämällä videokameran teipillä ja tekemällä jotain fyysistä, lankkuja tai punnerruksia tai jotain muuta hengästymätöntä ja nopeasti keskeytettävää. Kovin pitkään kokoukseen tästä ei ole apua.

Etätyö vaatii itsekuria

Uuden ympäristön houkutusten vastustaminen vaatii todella paljon itsekuria. Kun työ ei suju, on suuri houkutus lähteä ulos kävelemään ja tutkimaan Gironaa. Onneksi olen nyt vähitellen – tämä on kuudes kerta Gironassa – tutustunut liki täydellisesti vanhankaupungin kujiin ja kahviloihin. Uudet paikat ovat niin kaukana, että kävelystä tulisi hieman liian pitkä ja kävellessä hiki. Ulkona on 32 astetta. Sisällä kuitenkin ilmastoinnin puuttumisesta huolimatta vain 27 astetta.

Pieni aikaero, mutta suuri ero rytmissä

Aikaero Suomeen on yksi tunti. Se vielä menettelisi, mutta Katalonian elämänrytmi on Suomea paljon myöhempi. Elämä jatkuu illalla puoleen yöhön, kadut ja kahvilat ovat ihmisiä pullollaan. On vaikea mennä nukkumaan ennen aamuyötä. On vaikeaa herätä ennen aamuyhdeksää Suomessa. Tästä syystä pyrin sopimaan kokoukset vasta klo 10 jälkeen, mikä on toisinaan hieman hankalaa.

Niin työt kuin pyöräkin rullaavat

Kokonaisuutena työni on sujunut hyvin. Olen pystynyt käyttämään työhöni lupaamani ajan ja saanut aikaan lupaamani asiat. Olen myös ehtinyt pyöräilemään niin paljon kuin palautumiskykyni sietää.

Tähän asti Codenton etätyökokeilu Gironassa on siis toiminut mainiosti. Palaan asiaan parin viikon päästä ja kerron, miten uusien projektien aloittaminen onnistuu ulkomailta käsin. Kerron myös, miten puolison palaaminen Suomeen ja siten lisääntynyt yksin viettämäni aika vaikuttaa työhön, sekä  miten pyöräily on sujunut. Nyt olen jo onnistunut pysymään porukoissa ensimmäisen jyrkän mäen laelle asti.

Tämän artikkelin on kirjoittanut Matti Kinnunen ja sitä ovat sittemmin muokanneet muut Codenton työntekijät.

3 kommenttia artikkeliin ”Voiko konsultointia tehdä Kataloniasta Suomeen?

  1. Huomasin muuten myös itsekkin arvostavani ilmeitä ja eleitä enemmän omassa työssäni nyt kun olen enemmän puhelimessa, kuin aikaisemmin.. hyvää pohdintaa Matti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *