Etätyötä Gironassa, osa 2Pyöräillessä on aikaa miettiä.

Etätyö Gironassa jatkuu. Ensimmäinen kuukausi on nyt takana ja kaksi vielä edessä. On aika pysähtyä, lukea hieman päiväkirjaa, tutkia tuntiraportteja, muistella mennyttä ja suunnitella tulevaa kuukautta.

Taloudellisesti kannattavaa – Codentolle

Elokuussa sain tehdyksi töitä keskimäärin 20 tuntia viikossa. Se on suunnilleen lupaamani määrä. Työnteko tuntisopimuksella ja etätyönä vaikuttaa sujuvan hyvin. Saan aikaiseksi tuntia kohden paljon enemmän kuin kuukausipalkalla Kaisaniemen konttorissa. Aikaa kuluu vähemmän jutusteluun. Yhä hieman eksoottinen ympäristö ja hyvät pyöräilymaastot innostavat tekemään työt nopeasti. Työnantajan kannalta etätyöjaksoni Gironassa vaikuttaa muodostuvan ainakin taloudellisesti hyvin kannattavaksi.

Taloudellisesti kannattavaa – työntekijälle

Palkkaa siis saan vähemmän kuin Suomessa. Koska menin vuokraamaan ison asunnon Gironan parhaalta paikalta (muita ei ollut tarjolla), etätyö Gironassa ei tällä hetkellä kannata. Menoni ovat selkeästi tulojani suuremmat. Se ei haittaa minua, koska olen kuitenkin osittain pyöräilylomalla ja siihen olen valmis käyttämään rahaa. Harrastukset eivät ole ilmaisia.

Jos olisin etätöissä pidempään, vuokraisin luonnollisesti pienemmän asunnon hieman kauempaa Gironan katedraalista. Kalustetun kolmion pitkäaikainen vuokraaminen maksaa Gironassa noin 500 euroa. Ruoka ja juoma ovat paljon halvempia kuin Suomessa, ehkäpä noin puolet Suomen hinnoista. Kaksi cortado-kahvia ja juustosämpylä maksavat pöytään tarjoiltuna neljä euroa suosikkikahvilassani.

EU:n sisäisen devalvaation ansiosta puolipäiväisellä suomalaisella konsultin palkalla elää varsin mainiosti Kataloniassa. Köyhemmillä alueilla Espanjassa eläisi varmasti vielä paremmin. Katalonia on kuitenkin yksi Espanjan äveriäimmistä alueista.

Asiakkaille kannattavaa

Aloitimme heinäkuussa asiakasprojektin, jonka saimme valmiiksi elokuun lopussa. Asiakkaan henkilöstö on Helsingissä. Ehdin tavata osan keskeisistä asiakkaan henkilöistä ennen lähtöäni Gironaan, osan kanssa puhuin puhelimessa ja osan tapasi kollegani.

Saimme projektin valmiiksi elokuun lopussa alkuperäisen aikataulun mukaan. Projektin lopputulos oli konsulttityölle tyypillisesti raportti. Sen kirjoitimme kollegani kanssa etätyönä: hän kirjoitti Espoossa kotonaan, minä Gironassa. Työvälineinä käytimme Slackiä ja Google Hangoutsia. Välillä toki puhuimme puhelimessa perinteiseen tapaan.

Tuntiraporttien mukaan projekti valmistui ennakoitua vähemmällä työmäärällä. Se tuli siis asiakkaalle halvemmaksi kuin asiakas oli odottanut. Lisäksi etätyö lyhensi tapaamisiamme – puhelimessa ja Hangoutsissa on ikävää roikkua, kun asia on tullut selväksi. Asiakas siis hyötyy etätyöstä.

Henkilökohtaisesti kannattaa – ehkä

Elokuun ajan puolisoni oli kanssani Gironassa. Syyskuun alussa hän palasi Suomeen töihin – hänen työnsä ei onnistu etäältä. Jäin siis yksin isoon asuntooni Gironassa. Vaikka tiesinkin olevani helposti ikävöivä ja puolisoni kanssa hyvin viihtyvä, en etukäteen tajunnut miten suuri muutos puolisoni palaaminen Suomeen oli.

Kun puolisoni oli Gironassa, tein pääosan töistä kotoani. Puolisoni teki omia projektejaan osin kotoamme, osin kirjastosta. Kun puolisoni lähti takaisin, olen huomannut viettäväni paljon enemmän aikaa kahviloissa, puistoissa, ravintoloissa. Työ sujuu niissä paremmin, kotona on jotenkin liian tyhjää. Siellä tulee kuitenkin vietettyä paljon aikaa – työajan voi olla muualla. Ongelmaksi on muodostumassa ylenmääräinen kahvin litkiminen. Onneksi Gironasta saa orxata-juomaa.

Viikkojärjestyskin muuttui. Elokuussa pidin maanantait vapaapäivinä. Pyöräilimme, kävimme vuokra-autolla hieman kauempanakin. Nyt maanantait ovat muuttuneet työpäiviksi. Oikeastaan torstaita lukuun ottamatta kaikki arkipäivät ovat työpäiviä, mutta yleensä vain kuuden tunnin mittaisia. Kuudessa tunnissa ehtii ihan riittävästi. Kuuden tunnin töiden ohessa ehtii pyöräilemään sen verran kuin 48-vuotiaan palautumiskyky antaa myöden.

Välitilinpäätös

Ensimmäinen kuukausi on sujunut hyvin. Työt ovat sujuneet niin hyvin, että pomonikin äityi minua kehumaan. Pyöräily sujuu myös: ensimmäistä kertaa ikinä en pudonnut viikkolenkillä porukasta ensimmäisessä puolen kilometrin mittaisessa 13 % mäessä!

Syyskuussa etätyö jatkuu, uudet projektit alkavat ja pyörä kulkee entistä nopeammin.

13-prosentin-maki

***

Tämä on toinen osa sarjaa, jossa kerron miten konsultointi sujuu etänä ulkomailta. Sarjan ensimmäisen osan voit lukea täällä.

Tämän artikkelin on kirjoittanut Matti Kinnunen ja sitä ovat sittemmin muokanneet muut Codenton työntekijät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *