Johdon tuki lean-muutoshankkeessa: case ToyotaLean-muutosjohtamisesta paasatessa muistetaan aina sanoa: hankkeella on oltava johdon tuki. Olen aina miettinyt mitä tuo oikeastaan tarkoittaa? Onko kyse siitä, että hanke on johdon jäsenen vetämä? Vai että se on johtoon kuuluvan päättäjän lempilapsi? Sinulle annetaan resursseja ja aikaa? Vai sitä, että valittu tiimi päästetään helpommalla ja osoitetaan pitkämielisyyttä vaikeuksien edessä.

Kerron yhden todella toimivan tavan ja pienen taustoittavan tarinan.

Osallistuin hiljan Suomen Lean-yhdistyksen järjestämään Kaikaku-opintomatkaan Ruotsissa. Vierailimme leania soveltavassa Toyota Material Handling -trukkitehtaassa. Tämä ruotsalainen tehdas oli omassa sarjassaan maailman parhaita jo silloin, kun Toyota osti tehtaan vuonna 2000. Sekä tehtaan johto että prosessiammattilaiset olivat innoissaan – onhan ostaja noussut maailmanmaineeseen juuri tehokkaan Lean-toimintatavan ansiosta. (Leania kutsutaan Toyotalla Toyota Production Systemiksi, eli TPS:ksi, sama asia joka tapauksessa.)

Delegaatio delegaation jälkeen japanilaisia vieraili tehtaalla, pienen pienellä keski-ruotsalaisella yhden tehtaan paikkakunnalla Mjölbyssä, ilman että yksikään vieraista suoranaisesti alkoi neuvomaan toiminnassa.

Pienen hämmennyksen jälkeen ruotsalaiset ottivat oikeuden omiin käsiinsä ja ilmoittautuivat japanilaisille Toyotan lean-kursseille, toiveikkaana, että uusi ostaja kertoo toimintansa salaisuuden ja alkaa opettaa kuin kokenut vanhempi, valmentaja tai opettaja, mutta mitään tällaista ei edelleenkään tapahtunut. Hämmennys jatkui.

Japanissa ei silti oltu oltu toimettomia. Tehdasta oli katselmoitu suurella joukolla ja kun lähtötilanne oli tarkkaan analysoitu ruotsalaisille annettiin täysin kohtuuttomalta tuntuva kasvutavoite.

Kyse ei ollut kiusanteosta eikä lyhytnäköisyydestä vaan japanilaisesta johdon tuesta. Kaikki apu, jota Ruotsista pyydettiin oli nopeasti saatavilla. Silti toteutustapaa ei oltu lukittu, vaan tehtaan johdolle jäi päätettäväksi, miten tuo tulos saavutettaisiin. Olisiko lean sopiva ja riittävä tapa jäi tehtaalle päätettäväksi.

Ruotsalaisten nopea analyysi tilanteesta oli suoraviivainen: he tiesivät, ettei tavoitetta koskaan voitaisi saavuttaa nykyisellä menetelmällä. Tästä seurasi, että lean otettiin tosissaan käyttöön kaikkialle yritykseen ja tehtaan tuotanto kasvoi nopeammin kuin koskaan yrityksen historiassa.

Todellinen johdon tuki on sitoutumista tavoitteisiin, joita ei voi saavuttaa, ellei muutoshanke onnistu.

Tällaisen hankkeen jälkeen sekä tiimi että johtaja ovat onnistuneet tai molemmat joutuvat myöntämään epäonnistumisen. Moista tukea ei kannata hakea hankkeelle, joka ei ole molemmille tärkeä, eikä hankkeelle, jonka tarpeellisuudesta ei ole selvyyttä.

Johdon tuki muistuttaa näin hyvän urheiluvalmentajan tukea: apua siinä, että urheilijalle ennennäkemättömät tulokset saavutetaan ja rohkaisua siitä, että johtaja luottaa tuloksen saavuttamiseen vähintään alaisen verran. Paraskin urheilija tarvitsee taakseen valmentajan, jolla on selkeä mutta vaativa tavoite mielessä.

Petri
Twitter @aukia

Kuva: Toyota Material Handling

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *