Onko sinulla softaprojektissasi kiltti vai rötväke tuoteomistaja?Organisaatiomme toimivat aika hyvin silloin, kun tehdään tuttua jo moneen kertaan tehtyä uudestaan ja uudestaan. Ruotsinlaivat ovat useimmiten ajallaan perillä ja matkalla uskomattoman monimutkaiset ravintola- ja hotelliprosessit toimivat varsin luotettavasti. Kaikki on tehty jo kymmeniä tuhansia kertoja ja tämä näkyy suorituksen eleettömässä varmuudessa.

Ketteriä menetelmiä käytetään lähes poikkeuksetta silloin, kun organisaatio tekee jotain ihan uutta. Esimerkiksi sellaista ohjelmistoa, jota ei koskaan ennen ole tehty tai markkinoinnissa isoa ponnistusta, jota ei ennen ole yritetty.

Ketterät menetelmät tuovat tähän luovaan kaaokseen järjestystä, rauhaa ja riskienhallintaa. Työt sovitaan siten, että kokonaisuudesta saa selvän kuvan missä vaiheessa tahansa. Pitkän yksin puurtamisen sijaan suositaan lyhyissä pätkissä työskentelyä, jotta varmistetaan se, että ollaan matkalla kohti oikeaa maalia.

Ketteryydessä vaikeinta on ketteryyden säilyttäminen 

Kaikki olisikin hyvin, ellei ketterät hankkeet useimmiten toimisi budjettiorganisaatioissa, joissa ollaan totuttu toistettaviin suorituksiin. Ketterän hankkeen voi olla vaikea saada rahoitusta, elleivät suunnitelmat ole tarkkaan kuvattuja sekä työmäärän että budjetin osalta. Haasteena tässä mallissa on asettaa nämä oikein, sillä esimerkiksi tiimin jäsenten sairaslomia flunssakaudella ei voi etukäteen tarkasti ennustaa.

Mikäs siinä – näinhän kaikki muutkin toimivat meillä, sanoo iso pomo. Ja haasteita on luvassa. Tuoteomistajan kärsivällisyyttä koetellaan monin tavoin. Tuoteomistajan ottamalla roolilla on merkitystä.

Kiltti tuoteomistaja

Paradoksaalisesti isossa organisaatiossa ketteryys toimii paremmin rötväkkeiden kuin kilttien käsissä. Kiltit – budjetista ja ominaisuuksista tiukkaan kiinni pitävät – tuoteomistajat keskittyvät siihen miten raha saadaan riittämään tarkalleen sovittujen ominaisuuksien tekoon matkan varrella sattuneista vastoinkäymisistä huolimatta.

Tällä mallilla tekeminen on valtavan stressaavaa, eikä tässä saada ketteryydestä mitään hyötyä. Kun kaikki on jo etukäteen lyöty lukkoon on koko ketterä koneisto kuin keisarin uudet vaatteet. Kiltti tuoteomistaja keskittyy tiimin valvontaan ja paijaamiseen, ja työaika käytetään tiukasti omalla konttorilla, koska budjettiylityksen riski on aina käsin kosketeltavissa.

Rötväke tuoteomistaja

Urastaan vähät välittävä rötväke keskittyy hankkeen todelliseen tavoitteeseen: maailman myyvimpään käyttöliittymään tai mikä kulloinkin on hankkeen todellinen tarkoitus. Kunnon rohkea rötväke osaa löytää ohjelmistoprojektin ominaisuuslistoista ne, joita ilman tuotetta ei synny, ja käyttää koko loppuominaisuusjoukon budjetin siihen, että projekti varmasti tuottaa käyttäjille juuri sen, mitä lähdettiin metsästämään.

Rötväkkeen on tavattava valtava määrä potentiaalisia asiakkaita ja käyttäjiä projektin ajan. Hän ei voi viettää koko viikkoa toimistolla vaan fokuksessa on yrittää löytää se, mikä onnistuessaan antaa anteeksi puuttuvat ominaisuudet.

Siinä missä kiltti tuoteomistaja tietää aina, mitä vielä pitää tehdä, rötväkkeelle hankkeen alussa loppupuolen ominaisuudet ovat helposti hämärän peitossa. Kiltisti vedetyssä projektissa ensimmäinen käyttöliittymä on usein riittävän hyvä. Vastaavasti rötväkkeelle riittää vasta se, joka todella saa käyttäjät haluamaan sitä mitä ollaan tekemässä.

Rötväke muuttaa ketterän käsissään leaniksi, oli siihen lupa tai ei.

Toimi näin, iso pomo

Älä pakota kilttejä tuoteomistajiasi väärään laatikkoon, pomo. Äläkä oleta, että kiltteys tai rötväkkyys olisi sukupuoleen sidottu ominaisuus.

Ketterä hanke, jonka koko budjetti menee niiden ominaisuuksien tekoon, joista on sovittu, on yksinkertaisesti väärin budjetoitu. Ja syy hankkeen korkealle riskitasolle on sinun väärässä budjetointitavassasi.

Jos rahaa ei ole, pakota kaikki miettimään, miten voisitte vähemmillä ominaisuuksilla varmistaa ratkaisun toimivuuden käytännössä. Apua löytyy kyllä kun ymmärrät, että tässä mallissa budjetointi pakottaa muut seiskan laatuun, tavoitellun kiitettävän sijaan.

Ketterät kehitystiimit kaipaavat lean-maailmasta inspiroitunutta johtajaa.

Lukusuositus: kollegani Karoliina Luodon laatima Tuoteomistajan Scrum-pikaopas.

Petri Aukia
Twitter @aukia

#tuoteomistaja #ketterä #ketteryys #postketterä #postagile #lean #scrum #ithanke

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *