Lean-projektikartta – miten saan ensi vuoden projekteihin järkeä?Budjetointirumbaan liittyy paljon kimurantteja haasteita ja vankkoja perinteitä: näin on tehty ennenkin -mallista rahanjako pärstäkertoimen mukaan -malliin. Perinteiset mallit voivat olla epäreiluja ja ne eivät aina kannusta osastoja etsimään optimaalista tasapainoa uuden kehittämisen ja vanhan ylläpitäminen välille.

Käytän termiä lean-budjetointi, mutta oikeastaan malli soveltuu kaikille – vaikka et tuntisi leaniä omaksesi, tämä on fiksu tapa tehdä budjetointia.

Perinteisellä tavalla budjetointi on myös loukku – siinä budjetti rakentaa raja-aidat, jonka takaa voi olla vaikea vapautua. Fiksumpi tapa budjetoida vapauttaa ja tekee todellisen kehittämisen ja mullistukset mahdolliseksi.

Ensi vuosi suunnitellaan todellisuudessa jo budjettia laadittaessa ja Codenton lean-projektikartta on työkalu, jolla teet tilaa niille parannuksille, joita organisaatiosi tarvitsee.

Minkätasoinen lean-budjetointi sopii teille?

Organisaatioilla on erilaisia valmiuksia ohjata toimintaansa ja kehitystä vauhdilla muuttuvassa toimintaympäristössä. Tätä kyvykkyyttä jatkuvaan kehitykseen kuvataan myös lean-kypsyystasoksi – eli tasoksi, jolla organisaatio on menossa kohti nopeampaa reagointikykyä, läpinäkyvyyttä ja kokeilukulttuuria. Startupin ketteryysihanne on luonnollisesti eri kuin suuren korporaation tai julkishallinnon organisaation, ja niin pitääkin olla.

Monesti käytännön kehittämismalli on jonkinlainen yhdistelmä toisaalta vuosikellon mukaan pyörivää päätöksentekoa ja budjetointia, toisaalta tiheämpi syklistä, muuttuvampaa ja läpinäkyvämpää kehittämistyötä.

Ketteryyden saavutetusta tasosta riippumatta asettaa budjettikehyksen kehitystyölle. Jos päädytään ultraketterään toimintamalliin, käytössä on täysin lean budjetointi. Siinä koko toiminta on havainnoitavissa mittareiden avulla, ja panoksia pystytään lyhyissä sykleissä laittamaan niihin kohtiin systeemiä, jotka juuri nyt ovat merkittäviä tavoitteiden saavuttamisen hidasteita tai mahdollistajia.

Perinteisemmissä päätöksentekomalleissa leanissä budjetoinnissa lähdetään usein liikkeelle varmistamalla, että budjetointi mahdollistaa kehityksen kohti läpinäkyvyyttä ja jatkuvaa kehitystä, ja että budjetissa löytyy tilaa tehdä kokeiluja.

Kokeilut ovat usein pitkäjänteiselle menestykselle elintärkeitä – ja monesti ajatellaankin, että budjetista pitäisi käyttää jopa 25 % mullistavaan kehittämiseen.

Lean-projektikartta tukenasi

Laatimamme lean-projektikartta on konkreettinen leanin budjetoinnin ensiaskel. Sillä varmistat, että lean-kehityksen pohja ja kokeilut tulevat budjetoinnissa – ja sen myötä projekteissa – huomioiduiksi.

Lean-projektikartassa tasapainotetaan asiakkaan, ympäristön ja toiminnan kehittämisen osa-alueet. Ja on tärkeää, että jokaisella osa-alueella haetaan oikea fokus strategisen kehittämisen, ylläpidon ja kilpailijoita nopeampaan uudistumiseen vaadittavien mullistavien kehityshankkeiden kautta.

Lataa lean-projektikartta täältä >>

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *